Ердоган отказа да приеме вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Помпео
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2019 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган отказа да приеме вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Помпео

/КРОСС/ За четвъртък е планирано посещение на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео в Анкара, за да разговарят за ситуацията в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказва да се срещне и с двамата

„Няма да се срещна с тях. Те ще имат среща с партньорите си. Ще разговарям, само ако дойде Тръмп”, заяви Ердоган пред медиите.

Пенс и Помпео пристигат в турската столица, за да договорят прекратяване на огъня в Северна Сирия между Турция и кюрдските отряди за защита на населението (YPG). Ердоган отказва да го направи, докато кюрдската милиция продължава да пребивава в планираната от Турция зона за сигурност по протежение на границата. В речта си пред парламента той отхвърли всякакви опити за посредничество, тъй като Турция няма да преговаря с терористична организация.

Малко преди обявената визита в Анкара Пенс публикува в социалните мрежи снимки, на които е заедно на американският пастор Андрю Брънсън, който прекара 2 години в турски затвор. Случаят доведе до криза в отношенията между САЩ и Турция. Едва след като Вашингтон заплаши Анкара със санкции, през есента на 2018 г. Брънсън беше освободен да напусне Турция.

След началото на турската операция в Северна Сирия САЩ призоваха за незабавното и прекратяване. Президентът Тръмп разговаря с Ердоган за примирие, заяви Пенс в понеделник. Освен това администрацията на Тръмп се опитва да окаже натиск върху Анкара с наказателни мита и санкции.

От Белия дом заявиха, че Пенс ще отпътува за Анкара в четвъртък и ще се срещне с Ердоган. Какво имаше предвид турският президент с изказването за посредническа роля, първоначално не стана ясно. Ердоган обаче предварително даде да се разбере, че изключва възможността за разговори с кюрдските отряди за защита на населението.

Заради провеждащата се в Северна Сирия военна операция руският президент Владимир Путин е поканил Ердоган да посети Москва. Според руски източници, двамата трябва да се срещнат в следващите дни, за което двамата политици се били договорили в телефонен разговор.