Нина Ставрева: Продължаваме заедно за Каварна
Секция: Интервюта
17 Октомври 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нина Ставрева: Продължаваме заедно за Каварна

/КРОСС/ Общинска фирма ще свие с 50 процента разхода за сметосъбиране, казва кметът на морската община, кандидат на БСП за нов мандат.

- Г-жо Ставрева, какво недовършено остана от настоящия ви мандат?

- Имаме самочувствието да застанем пред хората от общината и да заявим: "Изпълнили сме предизборните обещания от 2015 г.". Поехме ангажимент хората активно да участват в управлението на общината и създадохме "Обществен съвет", чието мнение тежи в обсъждането на бюджета и други общественозначими теми, подехме инициативата "Каварненци предлагат - кметът изпълнява". Искахме да възстановим доверието на хората в кмета и смятам, че го направихме - над 900 души минаха само в приемния ден на кмета. 

Създадено е и от 2017 г. работи обещаното общинско предприятие за озеленяване, поддържане на парковете и ниско строителство. В него са ангажирани 55 души целогодишно, като 20 от тях са от селата в общината и работят там. 

Безплатен транспорт до морето през лятото, още по-добри условия в пенсионерските клубове и непрекъсната грижа - за това поехме ангажимент пред хората по време на срещите ни през миналата седмица.

- Какво е състоянието на туризма в общината?

- За разлика от общата за страната картина, туризмът в нашата община бележи сериозен ръст. През 2015 г. туристите са били 20 хил., а през т.г. са 60 хил. души. За 4 години туристическият данък от 50 хил. се увеличи на 180 хил. лв. Изградихме в курортната зона водопровод и канализация (години наред на плажа нямаше вода), декинг алея на плажа. Подобренията на курортната зона продължават. 

- Девизът ви е "Продължаваме заедно за Каварна". С какво ще продължите?

- Много е направено, но безспорно ни чака и много работа, за да имаме община, в която да живеем спокойно, да имаме работа и добри доходи, децата ни да получат добро образование, здравеопазването и социалните дейности да отговарят на съвременните изисквания. Средната възраст на нашата листа е 44 г. - това са млади, мотивирани, енергични хора, готови да работят за общината.

Запазваме безплатните детски градини и ясли. 

Продължаваме да подкрепяме общинската болница, която през мандата е подпомогната с над 2 млн. лв. Ако това не беше сторено, нямаше да има болница, която да обслужва каварненска и шабленска община. Но сме изправени пред проблема с кадрите. Неотдавна предложих общината да плаща за специализацията на шестимата каварненски младежи, които учат медицина във Варна с условие след завършване 5 години да работят в болницата в родния си град. Но с гласовете на съветниците от ГЕРБ предложението бе отхвърлено. Продължаваме да подкрепяме дейността на болницата, ще продължим да осигуряваме мобилни лекарски групи и периодични профилактични прегледи за социално значими заболявания на хората по селата. Планираме създаване на социално общинско предприятие в подкрепа на възрастните хора по селата.

Друга важна стъпка ще бъде разширяване на дейността на общинското предприятие "Чиракман", като включим в нея сметопочистване и сметоизвозване. Това ще стане след като през ноември 2020 г. изтече договорът със сегашната фирма за чистотата. Общината вече задели пари за купуване на нова техника. Така не само ще намалим с 50% разходите по почистването и извозването на сметта, но и ще разкрием нови работни места, а и контролът ще бъде по-ефективен.

Работим по приемане на общ устройствен план, продължаваме работа по разработване и приемане на подробни устройствени планове, които не допускат презастрояване в общината. Необходимо е и запазване на всички зелени зони, предвидени в устройствените планове и увеличаването им. Продължаваме да изграждаме и поддържаме съвременна пътна, улична и тротоарна мрежа.