Румен Радев дава старт на инициативата „Спортувай с президента“
Секция: СПОРТ
17 Октомври 2019 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев дава старт на инициативата „Спортувай с президента“

/КРОСС/ "От развитието на масовия спорт и патриотичното възпитание зависи дали България ще бъде конкурентоспособна нация в бъдеще. Това включва както демографията, здравословния начин на живот, образованието, така и високите технологии и науката в нашата страна", това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференция „Спортът, децата и бъдещето“. Кръглата маса се организира от обществения съвет „Физическо възпитание и спорт“ към президента и е под егидата на държавния глава.

Румен Радев призова за развитието на масовия спорт у нас и то от най-ранна детска възраст. Според президента именно масовият спорт изгражда умения и дух, необходими за предизвикателствата на съвременното ежедневие. Бъдещето принадлежи на онези далновидни и активни нации, които не само развиват иновации и високи технологии, но и се грижат за физическото и психическото здраве на гражданите си, заяви президентът. По думите му, животът се превръща в „задъхано състезание“ с растящ стрес, за което са необходими воля, характер, устойчивост, дисциплина, но и чувството за колективен дух. Необходимо е патриотично възпитание и любов към националния химн, флаг и родината, а това върви заедно и със спорта, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че конференцията цели да бъдат посочени ефективни начини за подобряване на здравния и психическия статус на младите българи, как да се избегнат вредните фактори и да се подобрят условията за развитието на масовия спорт.

Румен Радев отбеляза и ролята на семейството, училището, институциите в тези процеси. „Сега, в ежедневието ни, може да се сблъскваме с много проблеми, но се надявам, че те ще отшумят заедно с хората, които ги създават и консумират със користни цели“, заяви президентът и открои значението на дебата за бъдещето на младите хора и тяхното здраве.

В конференцията, която се провежда в Националната спортна академия, участват експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание, спортни дейци, преподаватели, студенти.

В рамките на форума лекторите представят информация за здравния статус и физическата дееспособност на младежите у нас. Ще бъдат обсъдени начините за стимулиране на физическата активност, както и противодействието на агресията в училище, на зависимостите и обездвижването сред децата.