Мая Манолова към Фандъкова в дебат: „Обещахте да влезете в кварталите, но го направихте с багерите“ (СНИМКИ)
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2019 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова към Фандъкова в дебат: „Обещахте да влезете в кварталите, но го направихте с багерите“ (СНИМКИ)

/КРОСС/ „Г-жа Фандъкова и ГЕРБ обещаха да влязат в кварталите, но влязоха в кварталите с багери. Няма да позволя да се пипне нито едно междублоково пространство, градинка, зелена площ или площадка. И всъщност не аз, а вече и гражданите няма да допуснат безобразията, които вие допуснахте с унищожаването на междублоковите терени, градинките и местата за детски градини в кварталите.“ Това заяви гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова в ефира на Нова телевизия, в рамките на предизборния дебат, който медията организира между първите двама претенденти за поста.

„И в момента се ограждат парцели в междублоковите пространства, както е пред блок 75 в „Младост“, посочи Манолова.

Гражданският кандидат добави, че с промени в Общия устройствен план (ОУП) ще се спрат тези безобразия с презастрояването и ще се обезщетяват собствениците – „тоест това, което Вие не сте направили”, обърна се тя към Фандъкова.

„Не ви ли е неудобно след 14 години престой в Общината да ме питате мен колко пари ще трябват, за да има детска градина за всяко дете, сега над 7 000 деца са извън градините и чакат места“, попита още Манолова и категорично заяви, че в нейния 4-годишен мандат като кмет този проблем ще бъде решен. „За 4 години ще осигурим място за всяко дете в ясла и градина, работещи лекарски кабинети по училищата и градините, сигурна среда и безопасност около училищата“, допълни тя.

„За да дойдат инвеститори в София, трябва да има почтено управление и чиста от корупция бизнес среда“, каза Манолова в отговор на въпрос на водещите как ще бъдат привлечени големи инвеститори в столицата. „Ще осигурим прозрачна среда за хората и за 4 години 90% от услугите ще станат електронни.“

„Обществените поръчки ще са публични и прозрачни, без предварително определени победители в тях“, подчерта Манолова.

Тя обеща още в рамките на мандата да не се вдигат данъците на гражданите, а парите да се осигуряват като се намали изтичането им през корупционни схеми за приятелски кръгове. „Ще следя как се харчи всеки лев да столичани и ще има публична платформа, и гражданите да следят това, за да се спрат разхищенията“, увери Мая Манолова.

Тя подчерта, че двете с Фандъкова имат коренно различни концепции за строителството в София. Докато тази на Фандъкова е сгъстяване в центъра и Западна София, то на Манолова визията е за разширение на града на север – чрез т. нар. „Северен град“ – до полите на Стара планина.

„Освен това Общината ще изгради инфраструктура, транспорт, пътища. Сега в „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ няма улици, пътища, детски градини, но има жилищни сгради. Защо това се допусна, г-жо Фандъкова?“, попита Манолова.

„Ще направим 4-годишна програма за рехабилитация и изграждане на тротоарите в София“, каза още от мерките на програмата си тя.

По една от най-проблемните теми – мръсния въздух в София, Манолова заяви:

„Скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първо – заради имуществените санкции, които Еврокомисията ще наложи на България. Второ – за мерки за подобряване качеството на въздуха. И трето – за лекарства за нашите деца.“

Според нея трябва да се предприемат мерки срещу горенето на отпадъци, да се сменят инсталациите, които замърсяват околната среда и редовно да се мият улиците. „Енергийните помощи не трябва да се дават в дърва и въглища. Трябва да се въведе и „бял билет“ – безплатен градски транспорт в дните с най-мръсен въздух“, каза още Манолова.

„Най-голямата лъжа в кампанията е това, че г-жа Фандъкова сама взима решенията за управлението на София“, заяви Мая Манолова на въпрос за найголямата лъжа в кампанията.

Манолова бе категорична, че за разлика от нея се гордее с резултатите си като омбудсман и че сама взима решенията си. „Нямам началник, нямам ментор, който да ми казва какво да правя. Отговарям пред съвестта си и пред гражданите“, каза още Манолова.