СЕМ отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2019 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЕМ отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов

/КРОСС/ СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

С пет гласа „За“ Съвета за електронни медии го отстрани от поста и прекрати управленския му договор. Започва процедура по избор на нов директор.

Антон Митов е избран за ИД генерален директор на БНР до избора на нов титуляр.

Считам, че този човек не се справи с поставените му задачи, заяви председателят на СЕМ София Владимирова. Тя наблегна на факта, че с поведението си Костов е уронил престижа и доверието в националното радио. „И до момента не е ясно какво се случи на 13 септември. Не мога да чакам нарушенията в радиото да станат системни, каза Владимирова.

Миналата седмица Съветът даде на Светослав Костов пет дни да изложи своите мотиви и аргументи в защита на своята позиция.

В своето становище Светослав Костов оспорва всяко едно от твърденията на СЕМ, твърди, че програма „Хоризонт“ не е прекъсвала, тъй като е била достъпна през интернет-страницата си. Отрича също така сигналът на радиото в страната да е бил умишлено прекъснат. Категорично отхвърля твърденията, че прекъсването на сигнала е станало с неговото знание.

В мотивите си членовете на съвета изтъкват, че директорът на БНР носи пълната отговорност за случващото се там и че според договора му е длъжен да работи за обществения интерес.

Светослав Костов не е осигурил непрекъсваемост на ефирното излъчване на националното радио, което е нарушение на закона.

Бетина Жотева се позова на образуваните в прокуратурата дела по казуса, както и изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната комисия в народното събрание.

Очаквайте подробности!