Чинкуе Тере: Пъстри цветове и изкушаващи вкусове
Секция: Туризъм
17 Октомври 2019 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чинкуе Тере: Пъстри цветове и изкушаващи вкусове

/КРОСС/ Чинкуе Тере e крайбрежен район в Северозападна Италия. Заради красотата и съхранената атмосфера, районът е любима туристическа дестинация.

Името означава "пет земи" - районът обхваща пет населени места: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Крайбрежната ивица, петте села и околните склонове са включени в Националния парк Чинкуе Тере, който е част от Световно наследство на ЮНЕСКО. 

Накацалите по склопновете сгради не са изглеждали винаги така пъстроцветни. Весело боядисаните рибарски къщи са замислени като туристическа атракция в края на 70-те години.

Освен с красивите гледки и уникалната атмосфера, Чинкуе Тере привлича посетители и с кулинарните си изкушения. Районът е популярен с традиционните си ястия и напитки.

Аншоа от Монтеросо е местен специалитет със статут на продукт със защитено наименование за произход. Пестото, което приготвят тук е от листа босилек, чесън, сол, зехтин, кедрови ядки и сирене пекорино.

Друг местен специалитет е фарината - типична закуска, приготвена от нахутено брашно. Тънката питка се предлага в закусвалните и пицариите тук. Град Корнилия пък е популярен с друго лятно изкушение - сладолед с местен мед.

Рйонът е известен с местните си вина, лимончелото и ракията си. През вековете хората са изграждали тераси върху грапавия стръмен пейзаж. Терасираните склонове се използват за отглеждане на грозде и маслини.

И макар туристическият интерес към мястото днес да е голям, достъпът до Чинкуа Тере с автомобил остава ограничен. Влакове се движат от Ла Специя до всичките пет града, както и до големите регионални и национални гари.

Пътнически ферибот също свързва четири от селищата и останалата част от Италия. Интересна е пешеходната пътека, известна като Sentiero Azzurro ("Лазурната пътека"), която свързва петте населени места. Въпреки че е едновременно стръмна и дълга, тя все още се изполва.