Станишев пред левите премиери: Макрон прави политика на инат! Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС!
Секция: Коментари
18 Октомври 2019 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев пред левите премиери: Макрон прави политика на инат! Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС!

/КРОСС/  „Мястото на Северна Македония и Албания е в ЕС. За съжаление, за пореден път важни за бъдещето на ЕС решения стават жертва на безотговорно поведение, базирани на краткосрочни вътрешнополитически съображения. В момента френският президент Макрон прави политика на инат. Това не е демонстрация на сила, а точно обратното – на безсилие. Реформите и обновлението на ЕС не могат да станат по този начин – с пренебрегване на критериите, правилата, солидарността, изграденото доверие. За нас като българи този метод е болезнено познат – повече от десет години чакаме на прага на Шенген. Ново отлагане на тези преговори ще бъде пагубно за политическите процеси в тези страни, силно демотивиращо за останалите в региона, и сериозно ще подкопае доверието в ЕС като двигател на положителни промени в страните-кандидати. Единственият ефект от този подход ще бъде разпалването на анти-европейски популизъм и национализъм. В старите страни-членки той вече подкопава устоите на ЕС; на Балканите може да бъде взривоопасен. Не бива да го допускаме“, това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на подготвителната среща на левите премиери и комисари преди Европейския съвет днес в Брюксел.

По негова покана, премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама, както и бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас, също взеха участие в срещата.

Очаква се европейските лидери да обсъдят старта на преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, след като ден по-рано министрите не успяха да постигнат съгласие.

В специално писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Станишев настоя от името на ПЕС въпросът да залегне в дневния ред на срещата на върха.

Вчера той заяви: „Доволен съм, че положените от нашето политическо семейство усилия дадоха резултат и темата все пак ще бъде на масата на лидерите довечера. Ние подкрепяме започването на преговори с двете страни – те свършиха огромна работа през изминалите години, водени от прогресивните правителства на Заев и Рама. Сега е ред на ЕС да спази поетите ангажименти и това е преобладаващото мнение в Европейския съвет.“