„Репортери без граници“: Медийната среда в Българя продължава да се влошава
Секция: Анализи
18 Октомври 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Репортери без граници“: Медийната среда в Българя продължава да се влошава

/КРОСС/ Медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната е демокрация. За това предупреди генералният секретар на организацията "Репортери без граници" Кристоф Делоар  след среща при президента Румен Радев. Той описа ситуацията като „абсолютно ужасяваща“. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега, допълни директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.

Двамата добавиха, че пред Румен Радев са изразили тревогата си от назначението на следващия главен прокурор. Кандидатът, припомниха от организацията, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достойнство. Това е риск не само за журналистиката, но и за демокрацията, каза Делоар.

Кристоф Делоар сподели, че "Репортери без граници" са потърсили среща с президента след обявяването на последния си доклад, в който България е на 111-то място по свобода на словото. От 2006 г. насам страната пропада все по-надолу и в момента е на дъното на класацията сред страните от ЕС.

Причината за това е натискът върху журналисти, както и атаки срещу тях - включително физически и вербални; превръщането на медии в инструмент за разправа с опоненти и за постигане на икономически и политически цели, избори Делоар.

"Очевидно е, че президентът е напълно наясно с причините, заради които страната е на 111-о място в индекса ни", коментира генералният секретар на организацията: "Намираме, че е смело от негова страна, като президент на България, да се включва и да изразява ясен възглед за медийната свобода, вместо да отрича всичко, той предпочита да опише истинската ситуация и това е единственият начин тя да бъде подобрена".

На въпрос имали ли са срещи с представители на правителството, Делоар заяви, че от 3 години чакат отговор от Бойко Борисов.

От своя страна Румен Радев също не скри притесненията си от 111-тото място на страната ни по свобода на медиите. Той припомни, че  медийната сфера е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, беше посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.

Двамата оцениха високо публичните послания на президента Румен Радев в подкрепа на свободата на словото, независимостта на медиите и защитата на професионалните стандарти на журналистите. Според тях е необходимо българските институции да пристъпят към приемането на адекватно законодателство, което да гарантира независимостта на редакционната политика в медиите от политическа и икономическа зависимост, както и за безопасността на разследващите журналисти. Президентът Радев постави въпроса за предоставяне на информация на страната ни за работещите модели и добрите европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в държавите с утвърдени демократични традиции.