Турците и кюрдите са "две хлапета", които имаха нужда "да се поступат"
Секция: Коментари
18 Октомври 2019 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турците и кюрдите са "две хлапета", които имаха нужда "да се поступат"

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп приветства спирането на огъня в Сирия и обясни, че съзнателно е решил да остави турците и кюрдите да се впуснат в тази жестока битка, защото те са "като две хлапета", които имаха нужда "да се посбият", предаде Франс прес.

"Казах: те имат нужда да се поступат малко. Като две хлапета - оставяш ги да се посбият, после ги разтърваваш", каза той на митинг в Далас, щата Тексас.

"Те воюваха няколко дни, доста ожесточено. Кюрдите са наши приятели, Турция също е наш приятел, но те воюваха... това беше ужасно... Те не можеха да се споразумеят... Отидохме там и казахме, че искаме пауза", заяви американският президент, цитиран от ТАСС.

Брет Макгърк, бивш специален пратеник на Белия дом към международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" (ИД), определи коментарите на Тръмп като "непристойни и просташки".

"200 000 изселени невинни, стотици жертви, заслужаващи доверие данни за военни престъпления, затворници от ИД, които бягат, а САЩ евакуират и бомбардират собствените си позиции или ги отстъпват на руснаците. Две хлапета, които се бият ли?", написа Макгърк в Туитър.

"Биха се те значи няколко дни и то доста грубо", добави той, като изтъкна, че "не бе пролята нито капка американска кръв".

Тръмп улесни турската офанзива срещу кюрдите в Сирия, като изтегли американските войски от североизточните райони на страната.

Операцията, продължила една седмица, взе над 500 жертви, предимно кюрди, включително десетки цивилни, и доведе до изселването на 300 000 души, сочат данни на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.