Борисов и Джонсън осъдиха расизма
Секция: ПОЛИТИКА
18 Октомври 2019 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Борисов и Джонсън осъдиха расизма

/КРОСС/ Отношенията ни с Великобритания са приятелски и са на много високо ниво.Това констатираха министър-председателят на България Бойко Борисов и премиерът на Великобритания Борис Джонсън, които се видяха в Брюксел, където се провежда Европейския съвет.

"Двамата с британския премиер категорично осъдихме расистките прояви. Борис Джонсън има най-добри чувства към нашата страна, и както самият той каза, е първият британски министър-председател с българско име", написа на фейсбук страницата си Бойко Борисов.

Само преди дни британското правителство осъди остро расистките прояви на българските фенове по време на мача между България и Англия в София.

Англичаните спечелиха квалификацията за Евро 2020 с 6:0, но двубоят бе помрачен от расистки скандирания от трибуните през първото полувреме, заради които на два пъти срещата бе прекъсната от главния рефер от Хърватия Иван Бебек.

"Расизмът, който чухме и видяхме вчера, бе отвратителен и няма място във футбола или където и да е другаде", се казваше в изявление на официалния говорител на премиера Борис Джонсън. Той похвали английските футболисти, които показали забележително достойнство, а атаките срещу тях определи като жалки.

Снимката на двамата политици се появява няколко дни, след като България влезе в световните медии с расистки прояви, насочени към чернокожите футболисти в отбора на Англия по време на евроквалификацията, провела се в София. Дни след това се стигна и до арести. 18-годишен запалянко е с повдигнато обвинение за хулиганство след избухналия расистки скандал на мача България-Англия.