Япония праща свои кораби в Близкия изток, не се включва в US коалицията
Секция: СВЯТ
18 Октомври 2019 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Япония праща свои кораби в Близкия изток, не се включва в US коалицията

/КРОСС/ Япония обяви днес, че няма да се присъедини към водената от САЩ коалиция за защита на търговските кораби в Близкия изток. Вместо това ще изпрати свои сили, включващи кораби и самолет, за да охраняват доставките по вода за страната от ключовия за производство на петрол регион, предаде Ройтерс.

„Няма да се присъединим към САЩ, но тясно ще сътрудничим с тях“, заяви главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. „Силите за самоотбрана ще осигуряват безопасността на съдовете, свързани с Япония“, добави той пред репортери в Токио.

Въпреки че Япония е най-близкият съюзник на САЩ в Азия, страната се колебае да обедини силите си си с Вашингтон в Близкия изток, тъй като поддържа близки дипломатически и икономически връзки с Иран. Токио предложи да посредничи между двете страни, за да помогне да бъде намалено напрежението в региона.

Иран критикува усилията на САЩ да създадат коалиция и казва, че страните в региона могат да защитават ключовите водни пътища, използвани от танкери за доставки на значителна част от износа на петрол в света.

Япония вероятно ще изпрати в Близкия изток кораби и самолет, които ще патрулират в Оманския залив, Северно Арабско море и други водни пътища в региона, добави правителственият говорител Суга. Той добави, че Токио тепърва ще определя състава на контингента и кога ще бъде разположен.