Интересни факти за град София
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Октомври 2019 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интересни факти за град София

/КРОСС/ Празникът на София отмина, но никога не е късно да научим още неща за столицата ни. Двумилионният град, който расте, но не старее, крие своите тайни и малко известна история. Парковете
Най-старата обществена градина е Градската - по време на турското робство тя била обраснала с гъста трева. Една вада служела едновременно за декорация и за поливане на растителността.

Борисовата градина е обявена за резерват на градинско-парковото изкуство от национално значение през 1988 г. и е най-големият парк на територията на град София.

До Освобождението мястото, което е било разположено в покрайнините на града, се е използвало като военен полигон, а през 1879г. с общинско разпореждане значителна част е превърната в турско гробище. През 1882г. по идея на тогавашния столичен кмет - Иван Хаджиенов, Общинският съвет решава да създаде парка.

Водата

През 1882 г. София имала 54 чешми (21 с изворна вода и 33 с речна вода). Начало на модерно водоснабдяване било поставено след 1885 г., когато бил направен резевоар и положен 37 км водопровод от чугунени тръби. През 1907 г. била каптирана витошката вода, а през 1924-1934 г. бил построен рилският водопровод.

Столицата е богата на минерални води. Първите селища тук са възникнали и са се развивали благодарение на минералните извори. Софийските минерални извори са 49 от осем типа хидротермални зони с общ дебит 480 л/сек. и температура от 30 до 90 градуса. Имат голяма дълбочина и водите им са защитени от замърсяване.


Осветлението

През март 1878 г. в цяла София са палени всичко 69 фенера на вечер, от тях 29 били повредени.
През 1886-1887 г. в управата на общината се дебатира какво да бъде бъдещото улично осветление на новата столица - със светилен газ или електрическо. Тогава били обсъждани някои куриозни от днешна гледна точка предложения. Например само с една мощна лампа, окачена на балон над София, да се осветява целия град;
...или една мощна лампа да се инсталира на връх "Камен дел" на Витоша и да се насочи към града. На това предложение възразили, че напречните улици на светлинните лъчи ще бъдат засенчени и тъмни.
Първото електрическо осветление в София е пуснато на 1 ноември 1900 г., като до края на годината са поставени 884 лампи.

Транспорт

Първият трамвай е пуснат в движение на януари 1901 г. Той свързвал гарата с ул. Гр. Игнатиев до пресечката с бул. Васил Левски.
Първата автобусна служба, която обслужвала крайните квартали на града, е пусната през 1935 г.
Първият тролейбус от спирка Горнобански път до Горна баня е пуснат на 8 февруари 1941 г.
Софийското метро е въведено е в експлоатация на 28 януари 1998 г. с дължина 6,5 km и 5 метростанции.

Сградите

Най-старата сграда в столицата е ротондата Св. Георги с археологически комплекс ІV век от Н. е.
Първата софийска болница е открита на 1 май 1879 г. в помещението на турския склад "Новите хамбари". 8 години по-късно, тази сграда е съборена и на нейно място е построен мавзолеят на княз Александър Батенберг.

По време на англо-американските бомбардировки през Втората световна война София загубва над 10 000 жилища, 1684 магазина и склада, 536 работилници, повече от 40 училища, 11 здравни заведения и 8 театри и кина.

Градил ли е цар Фердинанд тайни тунели в София
В столицата се е намирала сградата на Софийския държавен цирк. Тя била построена през 1962 година и представлявала хубава голяма сграда с 2000 места. Циркът бил с формата на купол с височина 19 метра и външен диаметър 43 метра, а манежът бил дълъг 13 метра. За строежа му са похарчени 2,8 млн. лева.
През 1983 година обаче сградата на цирка изгаря, като така и не се намира извършителят на палежа. Копие на сградата на Софийския държавен цирк има в Скопие (Македония), подарък от България след голямото земетресение с епицентър Скопие през 1963 г.