Стартира първото в историята изцяло женско излизане в открития космос
Секция: Наука
18 Октомври 2019 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира първото в историята изцяло женско излизане в открития космос

/КРОСС/ Астронавтите от НАСА Кристина Кук и Джесика Мейър стартираха първото в историята изцяло женско излизане в открития космос, което НАСА излъчи на живо.

Кук и Мейър, които ще работят в космоса под номерата EV1 и EV2, приведоха скафандрите под ръчно управление в 14:38 московско време – това бележи времето на официалния старт на излизането им в космоса. Сега дуетът се готви да напусне шлюзовия отсек „Куест“, като Кристина Кук е първата, която излиза в космоса, а Мейър я следва.

За Кук това е четвъртото излизане във външната повърхност на станцията, за Мейър – първото. В НАСА едновременното излизане на две жени в космоса е наречено „историческо“. Това трябваше да се случи през март, но тогава МКС нямаше два скафандъра с нужния размер.

Днешната работа в космоса ще бъде посветена на замяната на повредена миналия уикенд батерия с блок за зареждане и разреждане на батерията в системата за захранване на американския сегмент на МКС. Отказът на частта, работеща на МКС 19, внесе изменения в първоначалния график за планираната подмяна на батериите на американския сегмент на станцията. По-рано през октомври на това бяха посветени две излизания в открития космос и бяха планирани още три.

В края на април бе отстранена подобна неизправност на елемента за захранване на МКС без участие на астронавтите, като авариралото устройство бе заменено с помощта на работна техника, контролирана от Земята. Този път, за да се замени частта, която оперира на МКС през последните 19 години, са нужни астронавти.

Кук и Мейър са 14-ти и 15-и представители на „слабия пол“, пребиваващи в открития космос. Първата жена беше съветският космонавт Светлана Савицкая през 1984 година.