Александър Вачев: Искам да превърнем Триадица в перлата на София
Секция: Интервюта
19 Октомври 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Вачев: Искам да превърнем Триадица в перлата на София Александър Вачев е кандидат на БСП за кмет на район "Триадица". Той е на 50 години, икономист информатик и експерт в областта на сигурността.

 

/КРОСС/ 

Защо решихте да се кандидатирате за кмет на район Триадица?

Възпитан съм да се възмущавам от нередности, некомпетентност и беззаконие. Време е да се върнем в правилния път. Зная кой е той и как да тръгнем по него. Освен това през целия си съзнателен живот съм работил за благото на обществото и в момент, когато при теб идват хора и те питат дали си съгласен да те номинират за техен кмет с надеждата, че няма да им откажеш, разбираш, че е настъпил момента, в който можеш и трябва да бъдеш полезен за бъдещето на тези хора.

Предизвикателство ли е за Вас да бъдете кандидат на БСП?

Никога не съм се изправял пред дилема, коя е моята партия, предвид историята и постиженията ѝ, няма как за мен да не е чест или както вие казвате предизвикателство да бъда кандидат на БСП. Само се замислете, до преди месец в София се движихме по положения през 1980 година асфалт на бул. България и нямаше дупки. Да имаше леки неравности, но като цяло още се държеше достойно на фона на ремонтите на ремонти, които станаха запазена марка за ГЕРБ и техните „видими резултати". Като се върнем още назад във времето ще установим колко много е направила нашата партия за България. Имахме индустрия съизмерима с големите икономически колоси, а в отделни сектори направо си бяхме първенци. Нямаше хора, ровещи в кофите за боклук. Всички бяхме сигурни, че ще имаме работа, ходехме на море с една заплата, разходите за режийни не бяха проблем. А сега? Никой не може да бъде сигурен за нищо, най-малко за работата си. Бедните са навсякъде, дори и сред работещите. Разходите отчайват с размера си повечето хора. Почивката малцина могат да си я позволят, да не говорим колко заплати ще ни струва.
Като се замисля, според мен, предизвикателството ще е за нашите опоненти да ни преборят, защото ние защитаваме справедливите искания на гражданите, а когато правиш това не знам каква трябва да е силата, която да пребори народа. Ситуацията, която наблюдаваме последните години в България - нашата партия е градила за 45 години и вече 30 години новоизлюпените „демократи" не могат да го разрушат. Не ме разбирайте погрешно, това не е някаква носталгия по изтеклото време, наречено близко минало. По-скоро това е въпрос на интелектуална честност и реализъм. Това трябва най-после да се промени. Да спрем да рушим и да започнем отново да градим! Нашият древен град и нашите деца го заслужават!

Какво трябва да се промени във Вашия район?

Много са нещата. Като започнем от факта, че в двата южни квартала на нашия район - Манастирски ливади - изток и Кръстова вада, напълно липсва социалната инфраструктура, почти липсва подземната и надземна инженерна инфраструктура, като продължим с огромния проблем - паркиране и стигнем до чистотата, разбирате колко съм прав. Последните два проблема са валидни за всички останали квартали. Има още нещо, на което много хора не отдават голямо значение, а трябва. Това е поддържането на направените неща. Защото нашите централни квартали имат почти всичко, но от години не са поддържани и естествено всичко е започнало да се руши. Погледнете едно от големите богатства на района - Южния парк - място за релакс и спорт, за което се изляха милиони, за да има още разкопки и разбити алеи и да няма място, където идващите за почивка хора да си паркират автомобилите. Да не говорим, че от платените развлечения в парка много родители не смеят да го посещават, защото не могат да си ги позволят. Да не говорим, че всичко това е превърнало нашия красив парк в селски панаир.
Ако на всички нас е ясно, че демографската криза е най-сериозния проблем, тогава недоумявам, защо в двата квартала - Манастирски ливади - изток и Кръстова вада нищо не се прави по въпроси като детски заведения, училища, спортни и детски площадки. Какво чакаме? Младите хора, които заселват и то с бързи темпове тези квартали, да се отчаят и да поемат към Терминал 2?

Каква беше реакцията на близките и приятелите Ви когато разбраха, че се кандидатирате за кмет на Триадица?

Бяха едновременно щастливи и притеснени, предвид отговорността, с която се натоварвам. Моите родители не пропуснаха да ме предупредят, че този обществен пост е преди всичко отговорност и служба на хората. В такива случаи се сещам за поговорката - „Да не те застига това, което си мислят близките ти". Тяхната реакция е разбираема. Независимо на колко години сме станали ние, за тях сме деца и по инерция за да ни защитят и да ни предпазят, ни дават съвети.

Какви са интересите Ви? С какво се занимавате през свободното си време?

В малкото свободно време се опитвам да спортувам или да гледам спортни предавания. Да чета книги, както и от време на време да пиша по някоя щекотлива тема. Напоследък започнах и да готвя. Бързам да кажа, за да не остане някой в заблуда - не съм ловец, нито рибар, нито гъбар нито билкар. Разбира се без да имам за цел да засегна всички, които са!

Какво е Вашето послание към хората от Триадица?

Ако сте загрижени за квартала, в който живеете и искате той да стане чист, зелен, подреден и уютен дом, нека заедно да дадем шанс на разумните и борещите се да го реализират!
Изразете Вашата позиция, като отидете да гласувате! Нека превърнем Триадица в перлата на София!