Настоящият ректор на Софийския университет е единственият кандидат за поста
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2019 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Настоящият ректор на Софийския университет е единственият кандидат за поста

/КРОСС/ Настоящият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков е едиственият кандидат за ректор. Кандидатурата му е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии.

Срокът за подаване на кандидатури за ректор на най-голямото висше учебно заведение у нас изтече в 17 часа днес, а изборът ще е на 20 ноември. Преди това кандидатът трябва да представят концепцията си за управление.

Проф. Анастас Герджиков бе избран за ректор на Софийския университет през есента на 2015 г., а сред предложенията му бе разделяне на финансовото от другото управление с цел финансова стабилност. Година и половина по-късно назначената за главен мениджър Женина Жилева обаче подаде оставка.

Преди няколко дни Би Ти Ви излъчи разследване, според което проф. Герджиков е сключил граждански договор за 9000 лв. с майка си проф. Мария Герджикова, която е дългогодишен преподавател в катедра "Методика" на Факултета по славянски филологии. Договорът е за изследване на потребностите за обучение по български език и литература в българските общности зад граница.