На острова на портретите в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
19 Октомври 2019 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На острова на портретите в Пловдив

/КРОСС/ Яна Лозева е един от младите фотографи, които впечатляват с вниманието си към детайла и отдадеността към всяко начинание, с което се захванат. Въпреки това тя не се страхува да признае, че често не успява изпълни критериите, които сама си поставя. Казва, че се ангажира максимално, но това не е гаранция за качество. А вдъхновението е нещо много хубаво, но "миньорският труд" винаги е повече.

"Като фотограф ме вълнува това, което се изплъзва - нещо мимолетно и обезпокоително", обяснява тя.

Нейната нова изложба "Терминал" в Пловдив, чието откриване е днес от 18.00 часа в "Склад", представлява серия от протрети, направени на изоставения остров Адата в града. Лозева отбелязва, че това не е никак комфортно място, но в него има парадокс, който според нея е смислено преживяване.

Заснемането на фотографиите протича за период от 2 седмици, реализирано е в рамките на резиденция Adata Air и е част от програмата на "Пловдив 2019". Целта, която Лозева си поставя в "Терминал", е да предаде пейзажа в портрети. Затова и островът почти не се вижда на снимките.
"Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата "остров" като синоним на оазис, на спасителна твърдина. В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало", пише в текста си за "Терминал" преводачът, автор и създател на издателство "Точица" Зорница Христова.

Изложбата може да бъде видяна до 3 ноември. "Склад" се намира на ул. "Екзарх Йосиф" 16 в Пловдив.