Излизаме с нов аргумент срещу пакет "Мобилност" - замърсяването на въздуха
Секция: ИКОНОМИКА
19 Октомври 2019 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Излизаме с нов аргумент срещу пакет "Мобилност" - замърсяването на въздуха

/КРОСС/ Замърсяването на въздуха е един от новите аргументи на българското правителство пред Брюксел за преразглеждане на пакета "Мобилност". Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков пред bTV.
По негови думи в искането са се включили още пет страни, а целта е да се предотвратят загубите за транспортния бранш от Източна Европа.
Желязков бе категоричен, че България няма да отстъпи от ключовите си позиции - връщането на камиона, връщането на водача, освен ако с декларация той не заяви къде иска да ползва своята почивка, и въпросът с двустранните превози.
Той заяви, че заради нововъведените промени много български фирми се регистрират в Европа. Министърът посочи, че най-застрашени са малките и средни предприятия, които съставят близо 70% от транспортния бранш.
Относно ситуацията в БДЖ Желязков увери, че няма криза, въпреки че се продават локомотиви.
По негови думи от утре се възстановяват 21 от общо 25-те отменени линии. Министърът посочи и че в момента е обявена обществена поръчка за нови локомотиви и вагони.
Той коментира и въпроса за промените на практическия шофьорски изпит, уточнявайки, че целта е да се прекратят корупционните практики в ИА "Автомобилна администрация".
То не е обърнато към преподавателите, школите и водачите, а към провеждането на самите изпити, обясни министърът.
По негови думи се подготвя софтуер, който ще контролира времето на шофиране и маршрутите, а изпитът ще показва обективната оценка на уменията на водача.