Извънредно положение в чилийската столица заради протести (видео)
Секция: СВЯТ
19 Октомври 2019 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извънредно положение в чилийската столица заради протести (видео)

/КРОСС/ Ескалирало насилие на протести принуди властите да обявят извънредно положение в столицата на Чили, пише "Гардиън".
Протестите в столицата Сантяго започнаха заради вдигането на цената на билета за метрото, които впоследствие прераснаха във вандализъм и насилие. Отделно хората са недоволни от високите разходи за живот, предимно за здравеопазване, образование и обществените услуги.
Извънредното положение ще се прилага само в Сантяго и може да продължи 15 дни. Дава пълномощия на правителството да ограничава свободата на движение на хората и правото им да се събират. Армията ще се върне на улиците за първи път от силно земетресение през 2010 г.
Целта е да се гарантира общественият ред и безопасността на общественото и частно имущество, обяви президентът Себастиан Пинера в телевизионно обръщение. Няма да има място за насилие в страна, която е управлявана от върховенството на закона, закани се той.
В петък вечерта полицията трябваше да използва сълзотворен газ срещу протестиращи. Пожар пък обхвана централата на италианската енергийна компания Enel.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=0e1qbELHiEQ