Кой ще бъде носителят на отличието „Будител на годината“ за 2019 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2019 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой ще бъде носителят на отличието „Будител на годината“ за 2019 г.

/КРОСС/ Церемонията ще бъде заснета и излъчена от Българската национална телевизия на 1 ноември - Денят на народните будители, от 23,30 ч.
Кой ще бъде носителят на отличието „Будител на годината" за 2019 г. може да определи всеки, който даде своя глас до 24:00 ч. на 31 октомври за една от номинираните личности/каузи на сайта на Българското национално радио.

Инициативата „Будител на годината" се провежда за шеста поредна година с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

Тазгодишните будителски номинации бяха направени на базата на 16 предложения на журналистическия екип на програма „Христо Ботев" и над 110 предложения, подадени от слушатели на БНР.

Журито, което подбра номинациите е в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова.

Сред номинираните през 2019 г. будители са младата българската шах сензация Нургюл Салимова; създателите на първата денонощна библиотека в Студентски град StudyHub;младият лекар Шеип Панев, който прави безплатни прегледи на възрастни и деца; Никола Рахнев, създател на Гората.бг - най-голямата доброволческа инициатива в България, засаждаща гори и дървета в цялата страна; Роси Златева, успешна бизнесдама, която решава да започне работа като преподавател по математика в Столипиново; Пламен Иванчев, млад мъж, отдаден на мисията да вдъхне живот на едно българско село; д-р Росица Тропчева, откривател на революционни за здравето пробиотични продукти, ментор и преподавател на ученици и студенти в областта на приложната наука; акад. Пламен Карталов, разширил представата за оперното изкуство като елитарна и затворена в залите култура; Инициативата „Капачки за бъдеще", която превръща пластмасови капачки в медицинска техника за общинските болници в малките населени места и Илияна Стоянова и Йоан Колев за инициативата им с кауза WIND2WIN за чисто Черно море.
Крайният срок, до който всеки подаден глас ще бъде зачетен е 24:00 ч. на 31 октомври 2019 г. Тогава ще бъде определен и „Будителят на годината", който е получил най-голяма подкрепа за работата и идеите си.

Церемонията „Будител на 2019 г." ще бъде заснета и излъчена от Българската национална телевизия на 1 ноември - Денят на народните будители, от 23,30 ч.

За Фондация Българска Памет
Фондация „Българска памет" е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българскотокултурно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа - плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.