Дубравка Угрешич пристига у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет
Секция: КУЛТУРА
19 Октомври 2019 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дубравка Угрешич пристига у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет

/КРОСС/ Обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли", „Къркъс Ривюс" и „Ню Стейтсман", „Лисица" пленява читателя с бликащата оригиналност и ерудиция на авторката и виртуозното преплитане на реално и въображаемо
Авторката на „Баба Яга снесла яйце" и „Форсиране на романа река" пристига у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет „Св. Климент Охридски"!

Дубравка Угрешич ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза" на Софийския университет на 23 октомври от 11:00 часа.

На 23 октомври от 19:00 ч. тя ще се срещне с читатели по повод премиерата на романа „Лисица" в Камерна зала на Младежкия театър.

Модератор на събитието: Светлозар Желев
С участието на преводачките Жела Георгиева и Русанка Ляпова

Обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли", „Къркъс Ривюс" и „Ню Стейтсман", „Лисица" (превод: Русанка Ляпова) пленява читателя с бликащата оригиналност и ерудиция на авторката и виртуозното преплитане на реално и въображаемо. От минните полета на Балканите, през Централна и Западна Европа, Русия и Япония, та чак до Гранд Каньон, от потънали в забвение имена на руския авангард, през Булгаков и Набоков, та чак до българска народна песен, книгата наслагва пластове география, история, литература, традиции и култура. Угрешич разсъждава за „това, как се създават разказите" и как животът пише романи, за личностното съществуване като низ от бележки под линия. Фантазия и действителност преливат едно в друго, вплитат се автобиографични мотиви, елементи на есе, критическа статия, публицистична проза. И току отнейде надникне рижа лисица - като символ или метафора, митично същество, „тотем на писателите".

Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те избира доброволното изгнаничество и интелектуална свобода и емигрира в Холандия. Завидно е умението й остро, проницателно и иронично да подлага на „дисекция" социалния свят и човешкия манталитет. С помощта на искрящи асоциации и хрумвания тя разнищва проблемите на идентичността и имиграцията, както и нездравото, често снизходително отношение към жените писателки. Преведени на повече от 20 езика, произведенията й са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата „Хайнрих Ман", Международната литературна награда „Нойщадт", наричана още „Американската Нобелова награда за литература", и номинация за Международната награда „Ман Букър".