15 души загинаха след тежък инцидент в мина за добив на злато в Сибир (видео)
Секция: Русия
19 Октомври 2019 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 души загинаха след тежък инцидент в мина за добив на злато в Сибир (видео)

/КРОСС/ Тежък инцидент в мина за добив на злато в Красноярск. 15 души са загинали, а други няколко души са в неизвестност след скъсването на стена на язовир край мината, предава БНТ. Скъсаната дига е била висока 5 метра, а работническото селище буквално е било пометено.

Като причина за инцидента се посочва лошото стопанисване на съоръжението, разположено на река Сева, което вероятно е преляло под напора на придошлите води.  Огромно количество кал и скална маса е заляло общежитията и буквално ги е отнесло. Води се разследване за престъпна небрежност и лошо стопанисване на съоръжението

По непотвърдена информация може би има още 80 души, които са хванати в капана на наводнените сгради. Десетки спасители и пожарникари с 12 единици техника работят на мястото на инцидента, посочват от руското министерство на извънредните ситуации.

На помощ са изпратени и хеликоптери, които да помогнат за евакуацията на пострадалите. Инцидентът е станал след скъсването на язовирната стена на водния резервоар, който се стопанисва от златодобивната компания. Водата е заляла две временни общежития на работници в село Шчетинкино. 

video: https://www.youtube.com/watch?v=XjPN942i15c