Петя Манева, финансист: БСП се ангажира с ревизия и анализ на местните данъци и такси
Секция: ПОЛИТИКА
19 Октомври 2019 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петя Манева, финансист: БСП се ангажира с ревизия и анализ на местните данъци и такси

/КРОСС/ „БСП за България" се ангажира с ревизия и анализ на местните данъци и такси. Целта е да се констатира кои от тях са необосновано завишени над базисните ставки", обясни финансистът Петя Манева от листата с № 56. Тя припомни, че вдигането на налога за автомобили прогони големите транспортни фирми в съседните общини. Сега пловдивчани плащат по-висок данък МПС от софиянци, като разликата е почти двойна. „В реалния сектор има едно златно правило - печалба не се прави от високи надценки, а от обороти. 

За публичния сектор това правило звучи така - бюджет се пълни не от високи данъци, а от висока събираемост", уточни кандидатката за общински съветник с преференция 114. Тя акцентира и върху т.нар. недобори - Община Пловдив има несъбрани вземания в размер 17 млн. лв. „Към 2015 те бяха 14 млн.лв., т.е. за един мандат имаме ръст на недоборите от 4 млн.лв.", посочи Петя Манева и допълни, че събираемостта е един от най-важните фактори във фискалната политика. Когато данъците не са адекватни на възможностите на гражданите, бюджетното изпълнение е под въпрос, стана ясно от думите й. „Управлението на един бюджет изисква три неща - визия, планиране и управленски потенциал", смята финансистката, подчертавайки, че досега те липсват.

Затова в „БСП за България" и кметът Николай Радев залагат на нов подход и той на т.нар. програмно бюдежтиране. „Модерната и ефективна финансова политика стъпва на програмен бюджет или бюджет на трите „П" - политики, програми, проекти", изтъкна Манева и обясни с пример. „В нашата платформа приоритет е здравеопазването. Затова сме разписали политика за модерно и социално общинско здравеопазване. Към тази политика разработваме съответните програми. Първо, за финансово стабилизиране на общинските здравни заведения, като смятаме, че те не трябва да бъдат търговски дружества, а общински структури. Второ, програма за млади лекари специализанти, които да остават да работят в общинските болници. Нея сме внасяли четири години в Общинския съвет, през последната Тотев я прие, но не я изпълни", разясни експертът по финанси Манева. Тя характеризира двата мандата на ГЕРБ така: „Системно залагане на кухи приходи и неспособност да се управляват разходите".

Петя Манева е убедена, че бюджетът на Пловдив, дори в настоящия размер от 300 млн. лв., е достатъчен, ако се управлява умно и целесъобразно. В частта с капиталовата програма тя цитира кандидата за кмет с №56. „Николай Радев казва, че тя трябва да стъпи върху новия устройствен план плюс програмен бюджет. Така ще се изведат най-важните инфраструктурни обекти, които ще бъдат разписани и по бюджетните години", заключи финансистката. По отношение на приходната част левицата също има виждане и то е част от данъците, свързани с местния икономически растеж, да остават в Пловдив, напр. процент от Данък общ доход на физическите лица. Такава е практиката в модерните европейски общини.
А шансът на Пловдив за прозрачно управление на общинското имущество, за преминаване към ефективно програмно бюджетиране и управление на общинските финанси е с №56. „За бъде Пловдив град на хората", изтъкна бъдещата съветничка.