Новият общински съвет в София: известни и неизвестни
Секция: ПОЛИТИКА
19 Октомври 2019 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият общински съвет в София: известни и неизвестни

/КРОСС/ Тази есен местните избори в София са изключително оспорвани и причина за това е не само очертаващият се балотаж за кметския пост, но и съревнованието за 61 места в Столичния общински съвет (СОС). За първи път ГЕРБ може да загуби мнозинство в съвета, като според различни прогнози ще има между 21 и 26 общински съветници вместо сегашните 30 (досега ГЕРБ си осигуряваше липсващия глас обикновено от СДС и ДБГ).

Очакванията са в новия общински съвет да има между седем и девет групи, което не е необичано за София, както и двама независими съветници. Според последното публикувано проучване на "Алфа Рисърч" след групата на ГЕРБ, подкрепата за която е 32.1%, се очаква да бъдат групите на "БСП за България" с 21.4% от гласовете и "Демократична България" с 15.5%. По изчисления на партийните щабове социалистите ще имат 15-16 места, а десните - 11-12.
Останалите места в Столичния общински съвет ще бъдат разпределени между ВМРО (6.1%), кандидатите на "Спаси София", "Глас Народен" (2.6%), листата на коалицията зад Мая Манолова - "ДБГ, НДСВ, ЗНС" (2.5%) и вероятно други по-малки партии.

Кандидатите за общински съветници в София са 1010, а позициите в бюлетината са 34, в т.ч. листите и независимите кандидати. Освен това има и опцията "Не подкрепям никого". Според изборни експерти на този вот разместването на листите в София ще е по-трудно, тъй като за да сработи преференцията, за конкретен кандидат трябва да гласуват 7% от подкрепящите листата, а не както досега - от общинската избирателна квота, която през 2015 г. бе около 6300 гласа.
Източник: Дневник