Нов проект на гениален биолог цели по-дълъг живот
Секция: Технологии
19 Октомври 2019 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов проект на гениален биолог цели по-дълъг живот

/КРОСС/ Биологът Крейг Вентър - централна фигура в разкодирането на човешкия геном и създател на първата синтетична форма на живот - стартира нов проект, целящ удължаване на живота и по-добро лечение на свързаните със стареенето болести.
    Вентър основа новата компания „Human Longevity Inc" съвместно с пионера в областта на изследванията на стволовите клетки д-р Робърт Харири и човека зад „X Prize Foundation" д-р Питър Диамандис.
Амбициозната инициатива ще търси новаторски генни и клетъчни терапии, които да позволят на хора да запазят възможно най-дълго здравето и работоспособността си.
Компанията ще разчита на начален капитал от 70 милиона долара и вече е закупила две свръх-бързи машини за разкодиране на ДНК „HiSeq X Ten".
Крейг Вентър и сътрудниците му ще се възползват от възможностите на съвременната техника, за да секвенират 40 000 човешки генома на година, изготвяйки по този начин най-голямата база данни на генните вариации при човека. Базата данни ще включва генетични последователности - секвенции - на здрави и болни хора на всякаква възраст.
    В допълнение към тази мащабна задача компанията ще събира генетична информация за трилионите микроби, съжителстващи си с човека и живеещи в тялото или върху него. Според инициаторите на проекта по-доброто разбиране за човешката микро-фауна ще доведе до създаването на усъвършенствани пробиотици, по-добра диагностика и лекарства.
Друг аспект, който Крейг Вентър и сътрудниците му ще изследват, е т.нар. метаболом - разнообразните метаболити, биохимикали и мазнини в тялото. Тези данни ще помогнат на учените да добият по-ясна представа за циркулиращите в организма вещества, които влияят върху здравето и си взаимодействат с лекарствата.
      Първият обект на изследване на новосъздадената компания ще бъде ракът. (Източник: БТА, Reuters)