Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова са новите почетни граждани на Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2019 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова са новите почетни граждани на Перник

/КРОСС/ Новите почетни граждани на Перник са българският патриарх Неофит и световната шампионка по таекуон-до за 2019 г. Василена Йорданова. Почетните символи на града им бяха връчени на тържествено заседание на Общинския съвет.
Негово светейшество е удостоен с почетното звание по предложение на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите заявяват, че подтик за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения.
    Младата перничанка Василена Йорданова е неколкократна републиканска, европейска и световна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 до 2019 година.
"Преди 1000 години всеки е търсил Перник на картите", заяви в тържествено слово акад. Антон Дончев. Той припомни славната история на селището и подчерта, че два пъти двехилядният Перник е спирал трийсетхилядна ромейска войска.
   Патриарх Неофит прие отличието с благодарност и признателност за оценката, която, по думите му, се дава за неговите скромни трудове.
"Ще пожелая молитвено занапред със застъпничеството на Св. Иван Рилски - нашият национален светец, да бъде всичко така, както добрите българи биха подредили своя живот", каза Негово светейшество.
Василена Йорданова обеща да зарадва перничани с нови постижения.
На тържественото заседание присъства и президентът /2002-2012 г./ Георги Първанов.