Безплатна танцова терапия #Dancing With Health за жени, диагностицирани с рак на гърдата се провежда в Добрич
Секция: Здраве
20 Октомври 2019 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатна танцова терапия #Dancing With Health за жени, диагностицирани с рак на гърдата се провежда в Добрич

/КРОСС/ Пилотният проект „Танцувай със здравето" стартира в шест държави през 2018, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България. В Добрич стартът беше на 5 октомври в Арт център „Палитра" на ул. „България" 1. Лицензираният зумба-инструктор и ръководител на клуб „Алегрия" Стоян Стоянов получи Сертификат за треньор по специалнатанцова терапия през май 2019 и вече ръководи първата група в градапрезсъботните и неделни дни. Терапията е насочена към жени преживели рак на млечната жлеза, припомня Стоян Стоянов. Обучението на треньори беше организирано по Програма „Еразъм+" на Европейския съюз. В България координатор на проекта е Асоциация за развитие на българския спорт, вдъхновени от Каролин Смит - световно известна хореографка, основоположник на специализираната терапия, след като се е разболяла и почувствала, разликатавъвфизиката си. Адаптираните танци целят да подобрят не само физическото,но и емоционалното състояние на индивида, като до момента Каролин Смит е помогнала на над 2000 жени в Италия.

Осъществяването на терапията и проекта „Танцувай със здравето" в Добрич се осъществява с подкрепата на община Добрич и отделението по „Онкология" в МБАЛ. Желаещите да се включат в терапията трябва да попълнят заявление с данните си, като все още има ограничен брой свободни места, а формуляри са оставени на пропуска на Арт център „Палитра" и в болничното отделение.

В обучението за инструктори, което премина през цялостната структура на танцовия протокол, взеха участие 22 участници от София, Варна, Добрич, Ямбол, Самоков, Дупница, Поморие и ГоцеДелчев, като през септември 2019 още две нови групистартираха в София. Програмата, която включва адаптирани към физическото състояние на пациенти с рак на гърдататанци, които бяха разучениса Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго.

19 октомври е Международенден за борба с рака на гърдата, а октомври винаги е оцветен в розово, който е цветът на кампанията за борба с рака на гърдата и през този месец се правят целенасочени опити да се повиши информираността за това заболяване. На този важен ден през 2018 бе даден старт на кампанията Танцувай със здравето в България, която осигури 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Този пилотен проект се координира в България от "Асоциация за развитие на българския спорт" и има за цел да покаже силатана спорта и физическатаактивност в сфери, в които не сме свикнали да го виждаме в действие, а именно при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различнизаболявания.


Основна цел на проекта:
Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основнистъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогнет яхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболяванияособено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Проектът е съ-финансиран от програма „Еразъм +" и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (UniversityofForoItalico, IncontraDonnaOnlus и ISES).