Очаква се протест в „Княжево“ срещу реверсивното движение
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2019 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очаква се протест в „Княжево“ срещу реверсивното движение

/КРОСС/ Жители на столичния квартал „Княжево" излизат на протест срещу т.нар. реверсивно движение, което се извършва в отсечката между улица „10-и километър" и Черния кос.
Според гражданите организацията на движението е предпоставка за увеличения трафик във вътрешно кварталните улици и нарастването на пътните инциденти.
    Протестиращите се събират следобед на последната спирка на трамвай номер 5.
Ежедневно над 20 хиляди перничани пътуват до столицата. Отсечката Перник-София е една от най-натоварените в страната. Въвеждането на реверсивното движение има за цел да улесни пътуващите в най-натоварените часове.
  По пътя, състоящ се от три ленти, средната лента сменя предназначението си и се използва като допълнителна за натоварената посока. Така сутрин, когато има по-голям поток от влизащи в София автомобили, две от трите ленти се използват за влизане в града. Вечер е обратното - и двете ленти са предназначени за излизащи от София.
  Жителите на Княжево призовават за отмяна на реверсивното движение, което според тях влошава допълнително трафика и безопасността в квартала, превръщайки се в предпоставка пътят през дефилето да се използва от все повече транзитно преминаващи автомобили, които при нормално регулиране на пътя биха използвали автомагистрала „Люлин".
    В стремежа си да избегнат задръстването по бул. „Цар Борис Трети" повечето шофьори използват вътрешно-кварталните улици, които според живущите не са пригодени за такъв увеличен трафик. По думите им се създава шумово и прахово замърсяване в пъти над допустимите норми.

Източник БНР