Ръст на цените на недвижимите имоти у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2019 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръст на цените на недвижимите имоти у нас

/КРОСС/ Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти.

Тази прогноза направиха специалисти в сектора в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. По думите на кредитния консултант Тихомир Тошев, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. "Специално при покупките с кредит, тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот", коментира Тошев.

Консултантът в недвижимите имоти Пепи Димитрова съобщи, че пред 2018 г. е била премината психологическата граница от 100 хил. лв. за средностатистически апартамент. Според нея, 15 процента от сделките са с инвестиционна цел. „Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и района около градината на Докторския паметник", коментира Димитрова.

От своя страна урбанистът Емил Христов изтъкна, че съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. „Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем, и се неглижират северните територии", подчерта Христов.

Относно начина на финансиране на жилищата у нас, кредитният консултант Тихомир Тошев каза: „Няма банки, които да отпускат по 100 процента и това в цял свят е нещо, което в последните години се прави, за да се ограничи максималното финансиране. От друга страна се допуска 100 процента финансиране, но то може да стане в комбинация с потребителски кредит, това пък става малко рисково".