Русия и Сърбия подписаха споразумение за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации
Секция: Русия
20 Октомври 2019 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Русия и Сърбия подписаха споразумение за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации

/КРОСС/ По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение между Русия и Сърбия за сътрудничество при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации на територията на Република Сърбия.
От руска страна документът бе подписан от генералния директор на държавната корпорация „Росатом" Алексей Лихачов, а от страна на Сърбия - от министъра на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович. Церемонията се състоя в присъствието на премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента на Сърбия Александър Вучич.
   С подписването на документа завърши формирането на необходимата нормативно-правна база, която позволява да се премине към подготовка и сключване на първите изпълнителни договори. Дейността на Центъра ще подпомогне работата в редица жизненоважни области като производството на радиоизотопи за медицински, промишлени и селскостопански цели, производството на легиран силиций за индустрията, оказване на услуги за определяне на елементния състав на руди и минерали, екологични проби, подготовка на кадри за атомната промишленост, както и развитието на иновациите и изследванията в областта на цифровите технологии и много други.
   Част от Центъра ще бъде и ядрена инсталация, която ще работи на базата на многоцелеви изследователски водо-воден реактор с мощност до 20 мегавата. Тя ще е снабдена с необходимите за безопасната експлоатация системи, оборудване, апаратура, лаборатории и функционални комплекси.
„Сърбия традиционно притежава знания и умения в областта на мирното използване на атома. Центърът за ядрена наука, технологии и иновации, който съвместно ще изграждаме, е иновативен проект, отговарящ на най-съвременните тенденции в развитието на ядрените технологии. В основната на проекта е дългогодишното ни сътрудничество в тази област и традиционните връзки между руските и сръбските атомни експерти.           Надяваме се реализирането на проекта да започне скоро", отбеляза Алексей Лихачов.
 „Сърбия и Русия са свързани с многогодишно сътрудничество в областта на изследването на атома, като новият проект ще укрепи това взаимодействие. Строителството на високотехнологичен център в нашата страна ще създаде независима платформа за провеждане на изследвания и практическо използване на атомните технологии. В Центъра ще се произвеждат радиоизотопи, които ще помогнат да се реши въпросът с недостига на препарати за лечение на онкологични заболявания, като радиоизотопите могат да бъдат използвани за решаване на въпроси, свързани с индустрията и селското стопанство. Проектът ще бъде реализиран в съответствие с международните изисквания за ядрена и радиационна безопасност. В това отношение Русия притежава колосален опит при реализиране на такива проекти", заяви Ненад Попович.
За целите на ефективното и безопасно осъществяване на проекта, руските и сръбските специалисти ще си съдействат за усъвършенстване на инфраструктурата, включително за системата за регулиране на ядрената и радиационна безопасност, както и за изпълнението на националната политика в областта на използването на атомната енергия за мирни цели. Това ще стане на базата на съществуващата руска практика и в съответствие с препоръките на Международната агенция за атомна енергия.

За справка:
На 15 май 2018 г., в рамките на международния форум „Атомекспо-2018" в Сочи, Ненад Попович и Алексей Лихачов подписаха съвместно заявление относно принципите на сътрудничеството в сферата на иновациите и технологичното развитие при използването на ядрената енергия за мирни цели.
През януари 2019 г., по време на официалната визита на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия, бе подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели. Одобрено бе и съвместно заявление за стратегическо партньорство при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации.
В рамките на форума „Атомекспо-2019" през април 2019 г. Русия и Сърбия подписаха два меморандума за взаимно разбирателство - за сътрудничество при подготовката на кадри и за принципите на формиране на позитивно обществено мнение за атомната енергетика.