Откриване на Клиника по изгаряне
Секция: Здраве
20 Октомври 2019 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриване на Клиника по изгаряне

/КРОСС/ На 24-ти октомври 2019 г., четвъртък, 11.30 ч., ще бъде открита напълно обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов" ЕАД.

Средствата, с които се извърши цялостният ремонт, енергийната ефективност и преоборудването на сградата са по 2 направления - от Фонд за устойчиво градско развитие (ФУГР) по инициативата JESSICA и от Министерски съвет :

1/ Дългосрочен инвестиционен заем от ФУГР за строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност от 5 947 138.56 лв., от които 1 724 670 лв. са рециклирани средства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013", предоставени чрез Фонд на фондовете.

2/ Средства, отпуснати с постановление на МС от декември 2018 г. за закупуване на апаратура , медицинско и немедицинско оборудване за Клиниката по изгаряния в размер на 4 359 000.00 лв.

След ремонта клиниката е генерално ремонтирана и преоборудвана, в това число и с високотехнологична апаратура в 4 операционни зали и в реанимацията, където има 10 реанимационни бокса. Извършеният ремонт обхваща преустройство, реконструкция и модернизация на "Отделение по анестезиология и интензивно лечение", "Отделение по изгаряния и пластична хирургия-деца", "Операционен блок" , включително въвеждане на мерки за енергийна ефективност на цялата клиника. Цялата сграда е напълно обновена и енергийно ефективна. Поставени са и нови асансьори.

В клиниката по изгаряне и пластина хирургия на „Пирогов" се намира уникалното за страната Отделение по изгаряне-деца. В него и в клиниката като цяло се лекуват най-сложните и тежки случаи на изгаряне от различен характер -термични, електрически, химически, поради радиационност, както и случаи на вродени аномалии, на дефекти с разнообразна етиология по телесната повърхност на деца и възрастни.

Има общо 55 легла (45 лежащо-болни в отделенията и 10 реанимационни - възрастни пациенти и деца). В случай на тежка авария може да разгърне капацитета си и да проеме двойно повече пациенти.