Граждани на протест пред американското посолство в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2019 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Граждани на протест пред американското посолство в София

/КРОСС/ Вчера пред американското посолство в София се състоя протест под надслов „САЩ, долу ръцете от православието!".

Събралите се в събота заявиха, че има ясно отчетливи данни за това, че САЩ грубо се намесват в църковните дела и че именно те стоят в основата на разкола в православието, на който бе даден старт със създаването на нова църква в Украйна.

Денят на протеста съвпадна с голям празник,а именно денят, в който православната църква почита Свети Иван Рилски Чудотворец - велик български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на най-величествения манастир в България - Рилския.
Протестиращите отбелязаха празника и заявиха, че православието е съхранило българския народ, независимо от изпитанията, съхранило го е и в най-тежките за него векове на турското робство.

Те посочиха, че не е нужно да си свещеник или да познаваш в детайли каноните, за да знаеш, че именно вярата е съхранила българския народ.

„Да забравим това, означава да унищожим своите корени, да се откъснем от предците си. А както знаем - дърво без корен - умира. Православната вяра е по българските земи векове преди САЩ да се появят на картата на света. Днес обаче е необходимо просто да проследим новините, за да забележим, че САЩ грубо се намесват в църковните дела и се опитват да оказват натиск върху Българската православна църква", заяви организаторът на протеста Димитър Петков.