Костадин Костадинов, кандидат за кмет на град Варна: Необходима е стратегия за подобряването на чистотата на града.
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2019 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов, кандидат за кмет на град Варна: Необходима е стратегия за подобряването на чистотата на града.

/КРОСС/ Стратегия за подобряване на чистотата на град Варна, изработена от експерти на партия "Възраждане", е част от предложенията за подобряване на градската среда на кандидата за кмет Костадин Костадинов. Един от основните акценти в неговата предизборна програма е намаляването на местните данъци и такси. Към момента сметопочистването на град Варна струва 34 млн.лв. То може да бъде намалено на 20 млн.лв. като се създаде Общинска сметопочистваща фирма и се развали концесията на настоящата. Така ще се постигне намаляването на такса смет за варненци от 3 промила на 2 промила, което се равнява на почти 30 % намаление.

Други предложени мерки в стратегията са:- изграждане на общодостъпна площадка за физически лица за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци и на общодостъпна площадка за автомобилни гуми и брони. В момента такива обособени места на територията на град Варна няма и това води до нерегламентираното изхвърляне, на този вид отпадъци, до контейнерите и образуването на микросметища по улиците на града. Изграждането на подземни контейнери, каквито има в много градове по света, е добра алтернатива за съхраняването на боклука под земята.

Стратегията на Костадин Костадинов включва още продължаване на мерките по компостиране (оползотворяване на биоразградимите отпадъци). Повишаване на информираността и стимулиране на гражданите, относно разделното им събиране, чрез организиране на обществени събития и отворени лекции в образователни и юридически институции.

Заложено е също развитието на така наречената "кръгова икономика", а заедно с нея намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането на отпадъци.

В дългосрочен план стратегията, на кандидата за кмет, включва насочване към политика, която стимулира т.нар.RDF. Това е гориво, произведено от различни видове отпадъци, като „твърди битови", "промишлени сухи" и отпадъци от различни търговски обекти. Представлява раздробената фракция на отпадъка. По състав RDF е смес от материали, отличаващи се с по-висока горимост (например хартия, пластмаса) в сравнение с компонентите в общия поток отпадъци.

"Необходимо е да се погрижим за чистотата на града си, не само за да осигурим на себе си и децата си един по-чист град, а за да има изобщо планета, на която да живеем. Глобалните климатични промени са факт и ние не можем да бъдем безразлични и безотговорни към тях, защото пряко ни засягат", коментира Костадин Костадинов, при обсъждането на стратегията, на среща с граждани. Експертите на "Възраждане" са категорични, че с така предложената стратегия, градът ще бъде два пъти по-чист на два пъти по-ниска цена.