Безплатно обучение за професионалисти, които работят с възрастни хора
Секция: Здраве
20 Октомври 2019 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатно обучение за професионалисти, които работят с възрастни хора

/КРОСС/ За първи път у нас ще има безплатно обучение за професионалисти, които работят с възрастни хора. Идеята е на гражданско сдружение „Алцхаймер България" и има за цел да подобри отношенията между възрастните с деменция и хората, които се грижат за тях.

Точна статистика за страдащите от деменция у нас няма. По данни на Гражданско сдружение Алцхаймер България обаче около 100 000 души са засегнатите в страната. Фактите сочат, че всеки пети, грижещ се за човек с деменция, не получава достатъчно информация за заболяването.
Вече 20 години австрийската писателка Петра Ферхер изследва отношенията между страдащите от деменция и близките им, които ги гледат. Така се стига и до издаването на книгата "Мостове към света на деменцията". Основно място в нея заема методът Валидизация.

Петра Ферхер, автор на книгата "Мостове към света на деменцията" обясни: Методът означава да приемаме хората такива, каквито са, да не ги критикуваме, да не ги осъждаме, а напротив - да се отнасяме с разбиране и уважение към техния свят.
В теорията на метода основен момент е нашето разбиране, че поведението и промените в характера на старите хора не се дължат само на процесите на разпад на мозъка, а има много общо с техния начин на живот и с цялата им биография.
Книгата представя примери от практиката и решения за различни ситуации, в които са поставени страдащите от деменция и техните близки.