Бъдете активни: как Европейската седмица на спорта остана на жълтите павета
Секция: СПОРТ
20 Октомври 2019 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бъдете активни: как Европейската седмица на спорта остана на жълтите павета

/КРОСС/ Наднормено тегло, болести и ограничено движение - това са част от общите проблеми в европейските общества, а в търсене на решение през 2015 г. Еврокомисията постави началото на програмата Европейска седмица на спорта, чиято голяма цел е хората да се запознаят с ползите от спорта и да заживеят активно. През първата година на инициативата около 5 млн души на континента се включват в седем хиляди събития. Тази година - по официални данни, в програмата има 50 хил. спортни инициативи и е достигнала до 14 млн европейци.

България се включи за пети път в Европейската седмица на спорта, провела се от 23-30 септември, а министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че спортуването е изключително важно за развитието на децата като личности и като българи, както и че се полагат усилия да се обхванат повече населени места.


Въпреки оповестените усилия обаче инициативата остана съсредоточена в столицата, а единствените събития, които добиха по-широка популярност, останаха организираното в зала "Арена Армеец" изложение на спортове и Нощта на спорта до НДК. Информацията за активност в другите градове и данните за участниците са оскъдни. Също като информацията за изразходваните пари - по този въпрос единственото сигурно са изхарчените поне 170 хил. лв. по обявени от Министерството на младежта и спорта (ММС) обществени поръчки.

"Европейската комисия от пет години обръща по-сериозно внимание на спорта, за което сме благодарни. Опитваме по различни начини да стигнем до по-малките български градове, до всяко българско училище, до всяко българско дете", обяви Красен Кралев при откриването на седмицата на спорта, която върви под наслова "Бъди активен" (#BeActive).


В сайта на българското събитие като "активни градове" са представени София, Дупница, Поморие, Созопол, Аврен, Аксаково, Панагюрище, Нова Загора, Казанлък, Бяла, Нови Пазар и Димитровград.


В поместената на сайта програма обаче са посочени единствено три събития в София - официалното откриване на седмицата в "Арена Армеец" на 23 септември, спортният панаир в същата зала, както и Нощта на спорта пред НДК. Същите събития са създадени и във "Фейсбук" страницата на програмата, която изобилства от снимки, на които спортният министър позира с деца от спортни клубове и известни спортисти. Изложението в "Арена Армеец" беше активно рекламирано от ефира на държавната телевизия, а за посланици на събитието бяха поканени актуални звезди на българския спорт като състезателките в индивидуалните състезания и ансамбъла по художествена гимнастика, шампионката по борба Тайбе Юсеин и скиорът Алберт Попов. Сред лицата на събитието бяха и популярни спортисти от близкото минало като Йордан Йовчев, Петър Стойчев и Любомир Ганев.

От публикации в сайта на министерството на 29 септември се разбира за три събития извън София в рамките на Седмицата на спорта - Черноморски младежки игри във Варна, футболен турнир в Говедарци и детски баскетболен турнир във Враца. В съобщение от 1 октомври във фейсбук страницата на програмата седмицата на спорта те са споменати като част от започналата "обиколка из страната" на седмицата на спорта. На 9 октомври има съобщение за провеждането на традиционен футболен турнир за ученици в Радомир. Информация дали предстоят още събития и какви липсва.

Източник Дневник