Екатерина Захариева се среща със Сергей Лавров
Секция: Русия
21 Октомври 2019 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева се среща със Сергей Лавров

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на посещение в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Днес тя и водената от нея делегация ще имат разговори с министъра на външните работи Сергей Лавров.

По-късно през деня външният ни министър ще се срещне и с българската общност в Москва.

Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва за последните 8 години. Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас.

511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година.

На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България. Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“.