Могат ли фирми да уволняват служители заради публикации във Facebook?
Секция: ИКОНОМИКА
21 Октомври 2019 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Могат ли фирми да уволняват служители заради публикации във Facebook?

/КРОСС/ "Има редица примери с работещи хора, срещу които е имало административни последици от работодатели заради активността им във Facebook. Има и случаи, които са добили популярност в медиите", това каза Тодор Капитанов, КНСБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Преди година работник от Павел баня беше уволнен, защото е публикувал във Facebook фиша от своята заплата в размер на 388 лева“.

"Уволнението е много крайна мярка. Особено в момента, когато всички работодатели се борят за най-добрите служители на пазара на труда. При този недостиг на кадри уволнението на качествени служители е пресилено", коментира Геновева Христова-Мъриуправляващ директор на Ligna Group и председател на Българския мебелен клъстер.

"Примерът от Западна Европа е за разбирателство и диалог между работодателите и служителите. Сега работници и работодатели се обединяват върху полето на диалога, че всяка една отделна фирма следва да си определи тези етични политики", заяви Капитанов.Според него работодателите трябва да са моторът на доброто общуване в социалните мрежи.

"Една от клаузите в етичния кодекс е за запазването на фирмената тайна, защото информацията е основният инструмент в сферата на услугите, който прави една фирма конкурентоспособна", обясни Христова-Мъри.