Huawei чисти редиците си от американски шпиони
Секция: Технологии
21 Октомври 2019 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Huawei чисти редиците си от американски шпиони

/КРОСС/ Оказва се, че не само САЩ виждат шпиони в Huawei, но и в китайската компания виждат американски шпиони. Според източници на Nikkei, ръководството на фирмата е започнало да уволнява служители, за които има подозрения, че са свързани с американското разузнаване. Нещо повече, в два от случаите става въпрос за служители на високо равнище, предава technews.bg.

Първият е Сунхом Стив Паак, технологичен директор на дъщерното дружество HiSilicon Technologies, което се явява най-големият производител на чипове в Китай. Преди Huawei, Паак е бил старши вицепрезидент по разработка на чипове в Samsung Electronics.

Другият уволнен висш служител е Ван Хсин-Ши, ръководител на технологичния екип на Huawei и бивш вицепрезидент на Faraday Technology, дъщерно дружество на United Microelectronics, която е третият най-голям производител на чипове по поръчка в света. И двамата вече са напуснали Huawei.

Американските санкции и усложнената ситуация вследствие на търговската война между САЩ и Китай са принудили Huawei да намали броя на служителите с американско гражданство или разрешение за пребиваване в Щатите, тъй като различни агенции (предимно ЦРУ) могат да ги вербуват.

Huawei се притеснява, че американското разузнаване вече се е свързало с някои местни служители на Huawei в САЩ, според един от източниците, запознат с проблема. Компанията е обезпокоена, че службите могат да се свържат и с други мениджъри с американско гражданство или разрешение за пребиваване в САЩ.

Huawei иска да премахне потенциалната възможност за вербуване на нейни служители от американските разузнавателни агенции и затова уволнява онези, с които ЦРУ (или други агенции) имат най-лесен контакт - хора, които са живели, работили или са учили в Северна Америка.

 

В този контекст Huawei засилва също електронните системи за сигурност между задграничните си офиси и централите в Китай, за да предотврати възможни течове на данни.