Публични средства в размер на 75.3 млн. лв. се инвестират в малки и средни предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
21 Октомври 2019 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Публични средства в размер на 75.3 млн. лв. се инвестират в малки и средни предприятия

/КРОСС/ Фонд на фондовете избра фонд мениджър за управлението на Фонд Мецанин/ Растеж, като средствата са осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Мецанин финансирането е алтернатива на традиционните възможности за привличане на финансов ресурс от страна на фирмите в страната, а имено банков кредит, капиталово финансиране и собствената си печалба.

На база извършената оценка на предложенията на участниците за посредник беше определен Бългериан Мецанин Партнърс ДЗЗД, Партньори в екипа са Иван Христанов, Евгени Ангелов, Диана Аладжова и Лоид Шулц. Освен посочените лица, членове на обединението са Ривър Стикс Кепитъл ЕАД (с едноличен собственик на капитала Елвин Гури) и Елеонора Сърбова. Екипът се състои от професионалисти с дългогодишен опит в управлението на фондове за дялови инвестиции, както в България, така и в чужбина. Партньорите са придобили своя професионален опит във водещи организации в сферата на управлението на инвестиции.

Бългериан Мецанин Партнърс ще управлява 75.3 млн. лв., публични средства, като се очаква да привлече и допълнително частно финансиране от минимум 28.5 млн. лв.

Инвестициите на фонда ще доведат до увеличаване на производителността и експортния потенциал на българския бизнес. Инструментът ще подкрепи развитието на конкурентоспособността на малките и средни предприятия в зрял етап на развитие. Чрез него ще се осигури достъп до алтернативна форма на финансиране за компании с планове за разширяване и подобряване на дейността, включително и за навлизане на нови пазари.

Размерът на инвестициите във всяко предприятие ще е в диапазон от 4.9 млн. лв. до 13.7 млн. лв.

Инвестиционният период на инструмента ще продължи до края на 2023 година.