"Драгостин фолк" с юбилеен концерт
Секция: КУЛТУРА
22 Октомври 2019 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Драгостин фолк" с юбилеен концерт

/КРОСС/ "Драгостин фолк национал" закръгли 25 години от своето създаване. През есента на 1994 г. в Будапеща е "прощъпалникът" на формацията, следват концерти из цяла Европа. През 1998 г. с премиерата на кантатата "Дунавска музика" от Стефан Драгостинов се открива поредната сесия на ООН във Виена. През май 2009-а осъществяват триумфално турне в Русия. През октомври 2011 г., на конкурса на БиБиСи "Нека народите пеят", им е присъдена престижната втора награда. През 2016 и 2018 г. формацията е отново в Русия, на сцената на знаменитата зала "Чайковски" по покана на маестро Валерий Гергиев, директор на Московския Пасхален фестивал.

"Драгостин фолк национал" е с впечатляващо интензивна звукозаписна дейност: има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект "Звукови икони на България". Целта е да бъдат събрани песни от различни региони, пресъздадени чрез авторския поглед на проф. Драгостинов, и да се съхранят чрез звукозаписа. Всеки диск съдържа уникална приказка за българския фолклор, а обложките са украсени с картини на първомайстори в изобразителното изкуство - Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров - Майстора, Мърквичка, Иван Милев... Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите.

Във формацията участват инструменталисти-виртуози и певици със "златни гласове" - с професионална подготовка, но и съхранили самородността на таланта си, вече четири поредни поколения, наследили с благодарност фолклорните ценности на своите баби. Но добавящи и доза "еретичност" към традиционната почтителност. Едновременно с това - осъществяват полетите на авторската фантазия. В момента в състава се влива пето поколение млади изпълнителки, възпитанички на НМУ "Любомир Пипков" и Нов български университет. Оригиналният репертоар, който проф. Драгостинов създава за тях, обединява индивидуалностите им в колоритен, стилен и изпълнителски букет. 

Този дълголетен творчески полет получава и неведнъж своето международно признание. Още през 2007 г. Международният комитет World Music в Корея удостоява проф. Драгостинов с академичното звание World Master (Световен майстор) сред номинирани от цял свят творци. Призът се дава за цялостния му принос за изследването и развитието на националната музикална традиция, за нейното съхраняване и продължаване в съвременния свят без граници, за приобщаване на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовни ценности.

Наскоро в рекордите на Гинес за най-нисък глас на планетата официално е призната родопчанката Марияна Павлова, дългогодишна солистка в "Драгостин фолк национал". Тя ще пее редом до слънчевите "момичета-драгостинки" на юбилейния концерт днес, 22 октомври, от 19 ч. в залата на НМУ "Любомир Пипков".