Младите решават за кого да гласуват в последния момент
Секция: ПОЛИТИКА
22 Октомври 2019 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите решават за кого да гласуват в последния момент

/КРОСС/ Младите избиратели взимат решение за кого да гласуват в последния момент, често в рамките на изборния ден. Това показват наблюденията на политолозите доц. Антоний Гълъбов и Борис Попиванов, които смятат, че именно заради това предизборната кампания се сдобива с повече тежест.

И Гълъбов, и Попиванов направиха уточнението, че не само това разколебава резултатите от социологическите проучвания преди вота, тъй като кого ще изберат младите не е ясно. Гълъбов уточни, че повечето изследвания до този момент са сондажи и дори не е прогнози, но и от тях личи, че избирателите все още не са решили как да гласуват.

Борис Попиванов обясни, че навсякъде в страната, а не само в София и Пловдив, резултатите показват, че няма недвусмислена победа. Въпреки това Попиванов е скептик, че на втори тур резултатът може да се обърне напълно, тъй като у нас най-често преднината на първи тур се реализира и на балотажа. Това е един определено конформистки вот, според Борис Попиванов. "Мнозинството избиратели вече нямат твърд профил, затова и вече кампанията има по-голяма тежест", коментира той.

Антоний Гълъбов обаче се включи с уточнението, че на практика важен е първият тур, когато се избират общински съветници, които със своя глас в съветите осигуряват мнозинство за провеждане на политики. Според политолога на тези избори ясно се вижда чрез профила на кандидатите разделителната линия между професионалистите управленци и тези, които възприемат изборите само като пространство за вече друг вид политическа активност.

Според него в България са малко формациите, които могат да кажат, че могат да пренасочат подкрепа и така да обърнат подкрепата между първи и втори тур. Гълъбов е скептик по отношение на формиране на такива коалиции.