Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората
Секция: Интервюта
22 Октомври 2019 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

/КРОСС/ Владимир Москов е роден на 23 януари 1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на ЕС, местното самоуправление и местното икономическо развитие. От 1995 г. досега, вече 24 години, е кмет на община Гоце Делчев. Председател на еврорегион "Места - Нестос", първият еврорегион в Югоизточна Европа. Вицепрезидент и президент на НАЛАС - мрежа от сдружения на местните власти на страните от Югоизточна Европа. Член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Представител в контактната група за взаимодействие с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията; в контактната група за взаимодействие с МВР; в съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество "България - Македония". Член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз. Член е на Изпълнителното бюро на БСП, зам-председател на Националния съвет на социалистическата партия.

 

Награди

* Кмет на 2013 година;

* Награда от фондация "Карл и Анелизе Гьорделер" - град Лайпциг, за заслуги в областта на модерното общинско самоуправление и укрепване на демократичните структури на местните власти в Югоизточна Европа;

* Награда за отлична работа като президент на НАЛАС и за принос в развитието на местното самоуправление;

* Награда "Златна ябълка" за принос към живота и благосъстоянието на българските деца;

* Награда от Синдиката на българските учители за активна работа в областта на образованието;

* Специален плакет от ветераните на местния "Пирин".

 

- Коя е тайната, заради която хората продължават да ви избират?

- Винаги съм се водил от това, че човек, който е избран на ръководна позиция от хората, трябва да остане открит с тях, вратата му винаги да бъде отворена за техните проблеми и въпроси, да води непрекъснат диалог и да се стреми да прави необходимото, за да реши проблемите им. Старал съм се да бъда точно такъв в моята работа. Когато съм могъл - помогнал съм. Има и случаи, в които това не е било по силите ми. Вярвам, че диалогът и толерантното отношение са много важни, отговорността към хората, които са ти гласували доверие - също. 

- За какво най-често гражданите търсят кмета?

- За всичко. Много хора смятат, че кметът може да реши всеки проблем, независимо дали е личен, здравословен, служебен, финансов. И това донякъде е разбираемо, защото те възприемат кмета като най-близкия до тях представител на властта. На практика това е така, но правомощията на кмета не са безгранични и понякога въпросите, които се поставят, няма как да бъдат решени. Най-често хората идват, за да търсят работа или финансова помощ. За съжаление, не на всеки може да се помогне, но през годините аз и хората, с които работя, сме правили всичко възможно, за да помогнем или да съдействаме за разрешаването на поставените въпроси. 

- Коя е най-трудната част в управлението на вашия град и общината?

- Най-трудната част е да се намери баланса между това какво трябва да се направи и какви са реалните ни възможности да го направим. За съжаление, община като нашата има твърде скромен бюджет, с който не бихме могли да направим много неща по отношение на подобряване на инфраструктурата, извършването на ремонти или каквото и да е друго. Имаме много силен и сериозен екип за разработване на проекти, който се справя блестящо и така успяваме да привличаме допълнително много европейски средства, с които правим повечето от нещата в последните години в града и селата.

За последните 4 години привлякохме допълнително близо 60 млн. лв. Спечелихме, реализирахме и изпълняваме в момента над 45 проекта в различни сфери, които още повече ще променят облика на нашата община. Винаги съм искал на момента да се отговори с решение на поставените проблеми от хората, но за съжаление невинаги достигат средства за това. Тогава се налага да определим приоритети, кое е най-важно и не търпи забавяне. 

- С какво не можахте да свикнете в дългите години в кметския кабинет?

- С безотговорността, празните приказки и когато се губи времето на хората. Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания. За толкова години много добре знам, че хората проявяват разбиране, когато честно и открито им се обясни, че даден въпрос не може да бъде решен в момента, но няма да бъде забравен и ще се направи нужното да се реши. Обикновено по време на предизборни кампании се чуват какви ли не обещания, които в повечето случаи са абсурдни и не могат да бъдат реализирани, но са популистки и близки до желанията на много хора. Трябва да бъдем реалисти. Няма човек, който да не иска най-доброто за себе си, за семейството си, за дома си, за града, в който живее, и за своята Родина. Затова всички трябва да се стремим да бъдем полезни един на друг като общество. Това, което никога не съм допускал и не харесвам, е бягството от отговорност, хитруването, празните приказки и губенето на време на хората.

- С какво бихте започнали следващия си мандат?

 

- В програмата на моя екип има повече от 50 конкретни задачи, които са свързани с развитието на града и селата - ясни и реалистични за всяко отделно населено място. Но това, с което ще започнем, ако гражданите отново се доверят на мен и екипа ми, е продължаване на благоустрояването на града и селата, стабилизиране - кадрово и финансово, на болницата и подобряване обслужването на населението. В програмата ни също е заложено обновяване на Дома на културата и изграждането на 30 нови общински жилища.

За град Гоце Делчев предвиждаме също изграждане на Южен околовръстен път, свързващ ул. "Драма" с международния път за Гърция през местността Текето; изграждане на нов пазар за селскостопанска продукция на терена на съществуващия; реконструкция и разширение на няколко улици в града; цялостно външно и вътрешно обновяване на Трето ОУ "Братя Миладинови" и детска ясла "Пролет"; възстановяване на ученическия лагер на Попови ливади. Предвиждаме много работа по отношение на инфраструктурата - подмяна на водопроводна мрежа, рехабилитация на улици, тротоари и пешеходни алеи, благоустрояване на квартали и площадни пространства. 

Във всички села сме заложили конкретни ангажименти, свързани основно с подобряване на инфраструктурата - подмяна и полагане на ВиК мрежа, ремонтиране и асфалтиране на улици, благоустрояване на площади и детски и спортни площадки, повече кътове за отдих и спорт.

 *Източник: https://duma.bg