Кестенът – новата стара суперхрана
Секция: Здраве
22 Октомври 2019 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кестенът – новата стара суперхрана

/КРОСС/ От хиляди години ядливите сладки кестени се използват заради лечебните и хранителните си свойства. В Италия и Франция брашното от кестени е било основна храна през по-голямата част от годината. От него са приготвяли хляб, паста, супи и десерти.

Колкото и невероятно да звучи, в тях се съдържа също толкова витамин С колкото и в лимоните, както и витамини В2, В1, А и много минерали и микроелементи (калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, флуор). А набавянето на всички тези вещества е от изключително значение в сезона на вирусите.

Кестените съдържат и много пектин и танин, които действат диуретично и са важни за страдащите от подагра. Много подходящи са и за хора, които са на безглутеинова диета. Кестените са доста калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини, което е тяхното предимство пред повечето ядки.

Има много рецепти, в които да ги включите. Можете просто да ги сварите или изпечете на фурна. Или да изпробвате десерт и супа с кестени, пуйка с кестени, стафиди и коняк, както и една от емблемите на сладкарството в Тоскана – Castagnaccio.

Конските кестени, които в момента са изпълнили парковете ни, също имат своите предимства, макар и да са отровни за ядене.

Известният народен лечител Петър Димков често казвал, че конският кестен крие големи тайни: „Тези малки топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година“. Димков държал тези плодове в джоба си целогодишно и вярвал, че отблъскват негативната енергия.