ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга
Секция: СВЯТ
22 Октомври 2019 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга

/КРОСС/ Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за мониторинг над България от страна на Европейската комисия.

ЕК прие днес най-новия си доклад за напредъка на страната ни в съдебната реформа, борбата с корупцията по върховете и организираната престъпност.

По-рано днес председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че механизмът ще отпадне.

В текста на доклада обаче се казва, че Европейската комисия няма да вземе окончателно решение преди да се съобрази с мнението на Европейския съвет и на Европарламента.

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада й от януари 2017 г.

В документа се отбелязва "последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки". В същото време се изтъква, че страната ни трябва да положи усилия за трайното изпълнение на поетите ангажименти и за обличането им в закони.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на механизма за контрол е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС.

Необходимо е обаче България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, пише в доклада.

България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.

Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент, се казва още в доклада.

Самият Юнкер коментира, че напредъкът на страната ни е достатъчен, за да се мисли за прекратяване на мониторинга.

И той обаче добави, че първо ще изчака становищата на Парламента и на Съвета.