Путин и Ердоган с план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия
Секция: Русия
23 Октомври 2019 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Ердоган с план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

/КРОСС/ На вчерашните си шестчасови преговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Североизточна Сирия. Сирийският лидер Башар Асад подкрепи меморандума за разбирателство между Москва и Анкара след телефонен разговор с руския си колега.

Меморандумът предвижда след седмица военни от Русия и Турция да започнат съвместно патрулиране по сирийско-турската граница от страната на Сирия. Дотогава на 30 км от границата трябва да се изтеглят всички кюрдски въоръжени формирования.

Подразделения на руската военна полиция и на сирийските армия ще осигуряват безпроблемното изтегляне на кюрдите. То трябва да започне днес по обед и да приключи след 150 часа или следващия вторник.

В меморандума Владимир Путин и Реджеп Ердоган потвърждават подкрепата си за единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаването на националната сигурност на Турция.

Двамата лидери подчертават решимостта си да се борят с тероризма във всички негови форми и проявления и да се противопоставят на сепаратистките стремежи на сирийска територия.