Бюджетите на пет държави може да влязат в противоречие с правилата на еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
23 Октомври 2019 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бюджетите на пет държави може да влязат в противоречие с правилата на еврозоната

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) предупреждава пет страни от Европейския съюз (ЕС), сред които са Италия и Франция, че техните проектобюджети за 2020 г. рискуват да нарушат фискалните правила на еврозоната, съобщава Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Изпълнителната власт на ЕС е изпратила писма до Рим и Париж, както и до правителствата в Испания, Португалия и Белгия, с искане за допълнителни разяснения относно проектобюджетите им, които бяха внесени в Брюксел по-рано през октомври. В писмото до министъра на финансите на Франция Бруно льо Мер се казва, че страната не изпълнява препоръките на ЕС за подобряване на разчета на средствата и за ограничаване увеличенията на разходите. Френският президент Еманюел Макрон увеличи разходите и намали данъците в отговор на протестите на "жълтите жилетки", които разтърсиха страната в началото на годината.

„Изглежда, че тези елементи не отговарят на задълженията за бюджетна политика“, казва се в писмото. „Това представлява риск от значително отклонение от необходимите бюджетни действия“, допълват от ЕК в становището си.

Комисията трябва да проучи бюджетите на всички 19 държави членки на еврозоната през ноември и да издаде становище дали те спазват правилата на ЕС.

Писмата представляват стандартна стъпка в дългия процес на преразглеждане на националните бюджети. Това не означава, обаче, че ако една държава не спази препоръките на ЕК, проектобюджетът й ще бъде отхвърлен. Миналата година комисията писа до шест държави с искане за допълнителни разяснения и в крайна сметка единствената държава, която беше помолена да представи нов проектобюджет, беше Италия. Това предизвика продължително противопоставяне между Брюксел и популистката коалиция в Рим.