Румен Радев: България цени високо отношенията си с Япония (СНИМКИ)
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2019 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: България цени високо отношенията си с Япония (СНИМКИ)

/КРОСС/ "България цени високо отношенията си с Япония, както и своите приятели в страната, които работят за тяхното развитие и укрепване", това заяви президентът Румен Радев на церемония в българското посолство в Токио, на която бяха удостоени с български висши държавни отличия японски държавници за приноса им за утвърждаване на двустранните връзки и партньорството между България и Япония.

Румен Радев подчерта на церемонията, че през изминалите десетилетия отношенията между България и Япония са прераснали в споделено приятелство и се развиват на основата на взаимноизгодно сътрудничество. Япония е сред страните оказали най-голяма подкрепа на България по време на прехода. Президентът изрази и признателността си за подкрепата, която Япония оказва за подготовката на български спортисти, които ще представят страната ни на Олимпийските игри в Токио през 2020г.

Държавният глава удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен Тошимицу Мотеги, министър на външните работи на Япония и председател на Групата за приятелство с България в Долната камара на парламента, за неговите големи заслуги за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество на страната ни с Япония. С орден „Мадарски конник“ първа степен беше удостоен и Хироми Йошида – доскорошен председател на Групата за приятелство с България в Горната камара на парламента.

Ордени „Мадарски конник“ втора степен получиха министърът на реконструкцията на Япония и генерален секретар на Групата за приятелство с България в Долната камара на парламента  Кадзунори Танака и Джуничи Ишии депутат и генерален секретар на Групата за приятелство с България в Горната камара на парламента.

Генералният директор на Японско-българската асоциация и генерален директор на Японско-българската фондация Акико Игая беше удостоена с орден „Стара планина“ втора степен за изключително големите й заслуги за укрепването и развитието на двустранните приятелски отношения и сътрудничеството с Япония.

В икономическите отношения между България и Япония има голям потенциал за развитие, както и по отношение на контактите между хората с оглед на предстоящото провеждане на най-големия спортен форум през 2020 г. -  Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио, подчерта от своя страна министърът на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги.