Кабинетът за свободата на словото: само "Български пощи" ще продава печатни издания
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2019 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кабинетът за свободата на словото: само "Български пощи" ще продава печатни издания

/КРОСС/ "Това, което държавата може да направи за свободата на словото, е разпространението да не оставяме на частници", каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание във връзка с посещението на "Репортери без граници" в България.

Борисов заяви, че не е било възможно да се срещне с техните представители.

Причината е, че когато от организацията са били на посещение в страна ни, се е състоял Европейският съвет и той не е имал физическата възможност да се срещне с тях.

Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от "Репортери без граници".

Премиерът е на мнение, че единственото нещо, което може да направи държавата в тяхна подкрепа, както и в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата.

Затова Борисов предлага на Министерския съвет "Български пощи" ЕАД да извършват дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

"Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", добави Бойко Борисов.

Ситуацията (в България) е абсолютно ужасяваща.

"Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега", изтъкна преди няколко дни след среща с президента Румен Радев директорът на "Репортери без граници" за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел, цитиран от "Дневник".

"Никога не е била толкова зле, откакто България стана демокрация", допълни генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. 

Препоръчахме нов медиен закон, който да осигури редакционната независимост и авторитета на журналистиката, каза още Делоар.

По неговите думи "да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа."

"В страната има климат на медийна гражданска война, но това не е плурализъм. Вместо това трябва да има защита на редакционната независимост и свобода, благонадеждност на информацията", коментира Делоар.

"Ситуацията е много притеснителна заради големия натиск върху журналистите, отбеляза той.

Няколко дни по-рано, на 15 октомври, след среща с гостуващия у нас генерален директор на "Дойче веле" Петер Лимбург, Румен Радев заяви, че "само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията."

Двамата обсъдиха методите за гарантиране на финансовата и политическа независимост на медиите, включително и формирането на бюджетите на обществените медии, предизвикателствата пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на социалните мрежи, както и насърчаването на медийната грамотност на аудиторията.