50 млн. евро увеличение на средствата за справяне с африканската чума гласува европарламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2019 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
50 млн. евро увеличение на средствата за справяне с африканската чума гласува европарламента

/КРОСС/ Европейският парламент прие на първо четене бюджета за 2020 г. със заложено увеличение на средствата за справяне със заболяването Африканска чума по свинете.

Според решението, гласувано в Страсбург, Парламентът ще преговаря с Европейската комисия и Съвета на ЕС за почти двойно увеличение на финансовата помощ за преодоляване на щетите от заразата.

Една от поправките за отпускане на допълнително финансиране е на българския евродепутат от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков.

По думите му, дори и в края на преговорите размерът на увеличението да бъде променен, значителна част от тези средства ще дойде в България. „Тук не става дума просто за финансова инжекция за няколко засегнати държави, а за волята на ЕС да ги подкрепи пряко и целево, за да се спре разпространението на заразата“, заяви Новаков.

Преговорите започват в началото на ноември и ще бъдат финализирани в средата на месеца. Андрей Новаков е член на преговорния екип и ще участва пряко във финализирането на бюджета. Финансовата подкрепа ще бъде предназначена за всички засегнати държави-членки.

Средствата ще се определят по формула според размера на щетите в засегнатите страни и ще бъдат предназначени за животновъди и промишлени стопанства.

Около 20% от отглежданите в България 600 000 прасета бяха засегнати от заболяването Африканска чума по свинете. Огнища на болестта бяха регистрирани в 14 области на страната.

Към този момент са регистрирани 40 огнища при домашни прасета, като през последните три месеца се наблюдава тенденция на спад в разпространението на заболяването.

През август са регистрирани 5 огнища, през септември – 3, а през октомври – 2. В момента България разработва промяна в законодателството и нормативната уредба с цел по-висока биосигурност в личните стопанства, фамилните ферми и свинекомплексите.