Сигурен балотаж в София прогнозират социолози
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2019 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сигурен балотаж в София прогнозират социолози

/КРОСС/ В София със сигурност ще се проведе балотаж на местните избори. Най-вероятно той ще бъде спечелен от досегашния кмет. Това сочи проучване, проведено и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг между 12-и и 21-ви октомври сред над 1000 пълнолетни граждани на столицата.

Предизборната кампания от последния месец е довела до сериозни разлики спрямо процентите, посочени от анкетираните през септември. Има разместване и в подреждането на личните рейтинги, където президентът Румен Радев запазва първото място, но след него се нарежда вече Йорданка Фандъкова, а не Мая Манолова. 

Според социолога Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг, Фандъкова е с преднина с около 9% пред опонента си Мая Манолова на първи тур на местните избори, при хипотеза, че вотът е днес.

40,1 на сто от вероятните гласуващи биха гласували за Йорданка Фандъкова, а за Мая Манолова - 31,2%. В сравнение с предишното изследване от септември, където разликата беше около три процента, сега дистанцията се е увеличила на около девет, коментира Юлий Павлов. Данните показват малък отлив на деклариращите, че ще гласуват за Фандъкова - с 2,5 на сто по-малко в сравнение със септември, и по-сериозен отлив от Манолова - от около 8%, отбеляза Павлов.

По думите на социолога лекият отлив при Фандъкова, който е в рамките на статистическата грешка, се дължи на това, че са се появили повече кандидати, и част от деклариралите през септември, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока. Това е и една от причините за спада при Манолова, обясни Павлов.

Борислав Игнатов е трети в надпреварата с 8,3 на сто (при 6,1 на сто през септември), следван от Ангел Джамбазки - 5,3 процента (при 4 на сто през септември) и Волен Сидеров с 2,9 на сто (при 1,2 процента през септември). След тях се нареждат Борис Бонев - 1,9 процента, Николай Дренчев - 1,1 на сто и Стефан Иванов - 0,5 на сто.

"Най-вероятно балотажът ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова", прогнозира Павлов. Според данните няма промяна в дела на хората, които биха подкрепили Фандъкова на втори тур - 47,1 на сто от вероятните гласуващи и сега, и през септември. Делът на тези, които заявяват, че ще гласуват за Манолова на балотажа, е намалял - сега за нея биха дали гласа си 37,3 на сто, докато през септември те са били 42,4% сред вероятните гласуващи. Тези, които биха гласували на първи тур, а не биха гласували на балотажа, леко се увеличават от 8 процента на 11,7%.

При гласуването за общински съветници данните показват леко намаление както при ГЕРБ, така и при БСП - 36,1 на сто от вероятните гласуващи за ГЕРБ-СДС (при 38,7% през септември) и 26,3 процента - за БСП (при 29,7% през септември). "Демократична България" е трета с 9,2% (при 7,9 на сто през септември), следват ВМРО с 6,3% (при 5,4 на сто пред септември), "Атака" - с 2,9% (при 1,6 процента през септември). Партията на зелените би получила 1,4%, а "Движение 21", АБВ, ДБГ и "Възраждане" - по 1,2 процента. 

Павлов прогнозира, че е малко вероятно ГЕРБ да има абсолютно мнозинство.

Около 55% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Това означава малко над 550 хиляди души да отидат до урните, което според мен не е много вероятно, коментира Павлов.