Министър Маринов: Чакаме Великобритания да каже дали камиона от Есекс е с български номера и табели (СНИМКИ)
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2019 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Маринов: Чакаме Великобритания да каже дали камиона от Есекс е с български номера и табели (СНИМКИ)

/КРОСС/ МВР няма официална информация за камиона във Великобритания, в който са намерени тела и за който се твърди, че е пристигнал от България.

Официална информация по линия на Министерството на вътрешните работи или други канали не е постъпвала до момента”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Проведох разговор с полицейския представител във Великобритания. Информацията, която има е от публикации в местни медии на този етап. Очакваме от там, подробна информация по отношение на камиона, неговото движение, дали е с български табели, дали е с българска регистрация, откъде идва. Към момента такава официална информация нямаме, когато я получим ще бъдете уведомени“, добави Маринов.

Камион с 39 тела бе открит в Грайс, графство Есекс, Източна Англия. Шофьорът, който е 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е задържан от полицията. Властите смятат, че камионът идва от България. Полицията заяви, че са сигнализирани от бърза помощ малко преди 1:40 ч. след откриването на контейнер за камиони с хора вътре в Индустриалния парк Уотърглейд.

“В момента сме в процес на идентифициране на жертвите. Обаче предвиждам, че това може да бъде дълъг процес”, каза главният началник на полицията в Есекс Андрю Маринер. “Вярваме, че камионът е от България”, добави той.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 39 души в графство Есекс, съобщиха от МВнР.

Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.